2013. február 6. szerda

4 Ha ráakadsz ellenséged eltévedt marhájára vagy szamarára, hajtsd vissza hozzá! 5 Ha látod, hogy összeroskad terhe alatt annak a szamara, aki gyűlöl téged, ne hagyd magára, hanem segíts rajta!
27 "Nektek azonban, akik hallgattok engem, ezt mondom: szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; 28 áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket. 29 Aki arcul üt, annak tartsd oda a másik arcodat is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg. 30 Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és attól, aki elveszi a tiedet, ne követeld vissza. 31 És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük." 32 "Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. 33 És ha azokkal tesztek jót, akik veletek jót tesznek, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is ugyanezt teszik. 34 És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, mi a jutalmatok? Bűnösök is adnak kölcsönt bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik. 35 Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt. 36 Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas."

2Móz 23,4-5; Lk 6,27-36.

ELLENSÉGEK

Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai. (Mt 5,44-45)

A szeretet nemcsak egy újszövetségi parancs. A 2Móz gyakorlati tanácsokat ad, hogyan bánjunk ellenségeinkkel. Tehát "ha ráakadsz ellenséged eltévedt marhájára vagy szamarára, hajtsd vissza hozzá. Ha látod, hogy összeroskad terhe alatt annak a szamara, aki gyűlöl téged, ne hagyd magára, hanem segíts rajta!" (2Móz 23,4-5) Más szóval, ha egy ellenség tulajdonával történik szerencsétlenség, nem szabad szemet hunynunk, és engednünk megtörténni. Szintén nem lehet kárörvendően viselkednünk mások csapásai felett. Igenis segítenünk kell még azoknak is, akik gyűlölnek minket.
Jézus ugyanezt tanítja a Mt 5,44-45-ben. Szeressük ellenségeinket. Áldjuk azokat, akik átkoznak bennünket. Ha gyűlölnek minket, csak jót tegyünk velük. Ha azért indulnak útjukra, hogy ártsanak, imádsággal válaszoljunk.
Isten azt akarja, hogy szeretettel válaszoljunk, és ne pedig elrontsunk emberi kapcsolatokat bosszúból. Javítsuk a kapcsolatokat azzal, hogy a legjobbat nyújtjuk magunkból.

Imádság: : Urunk, bocsásd meg, hogy gyűlöljük ellenségeinket. Segíts szeretni őket, és kedvesen bánni velük. Ámen.

Imádkoztál már ma azért, hogy valami jó történjen az ellenségeddel?
Derek Sum Wei Siang (Kuala Lumpur, Malajzia)

IMÁDKOZZUNK AZ ELLENSÉGEINKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek