2012. július 13. péntek

7 Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: 8 mert aki a testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet. 9 A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk. 10 Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben.
11 Nézzétek, mekkora betűkkel írok nektek a saját kezemmel!

Gal 6,7-11.

SZÖVEGKÖRNYEZET

Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel. (Gal 6,10)

A szövegkörnyezet fontos; a kontextus ismerete megvéd attól, hogy a szavak a rombolás eszközeivé váljanak. Ha egy szeretett, gyakran idézett mondásnak ismerjük a környezetét, akkor az még inkább gazdagítja annak jelentését. Másokhoz hasonlóan én is úgy nőttem fel, hogy folyamatosan bibliai idézeteket hallottam. Nem csak a szervezett vallásoktatás keretein belül ismertem meg ezeket. Bár a kontextus fontos, a hangsúlynak is ugyanilyen jelentős szerepe van. Emlékszem, gyerekként hallottam Pál szavait: "Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is" (Gal 6,7). Gyakran mondták ezeket a szavakat, korholás és fenyítés céljából. Én is negatív figyelmeztetésként értelmeztem.
Pál, miközben a galatákat óva inti attól, hogy "a testüknek vessenek", a mérleget kiegyenlíti; emlékeztet, hogy "aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet" (Gal 6,8). Pál mondanivalójának csúcspontja pedig ez a bátorítás: "A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk" (Gal 6,9).
Ezek nem olyan szavak, mintha valaki felemelt ujjal figyelmeztetné a másikat, feltételezve, hogy az a rossz úton jár. Ezek a bátorítás szavai, melyek a jó cselekvéséhez való ragaszkodásra buzdítanak.

Imádság: : Drága Istenünk, segíts megismernünk a te igédet, és hirdetnünk azt. Igéd ereje által adj nekünk életet. Ámen.

Isten segíteni akar abban, hogy jó döntéseket hozzunk.
Gregory V. Palmer (Ohio, USA)

IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKI NEHÉZ DÖNTÉS ELŐTT ÁLL!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek