2003. szeptember 21. vasárnap

Ahogyan tehát egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál, úgy minden emberre átterjedt a halál azáltal, hogy mindenki vétkezett. Mert a törvényig is volt bűn a világban, bár a bűn nem róható fel, ha nincs törvény. Mégis úrrá lett a halál Ádámtól Mózesig azokon is, akik nem Ádám vétkéhez hasonlóan estek bűnbe. Ő pedig előképe az eljövendőnek. De nem igaz az, hogy amilyen a vétek, olyan a kegyelmi ajándék is. Mert ha annak az egynek a vétke miatt sokan haltak meg, az Isten kegyelme és ajándéka még bőségesebben kiáradt az egy ember, a Jézus Krisztus kegyelme által sokakra. És az sem igaz, hogy a kegyelmi ajándék ugyanolyan, mint az első ember bűnbeesése. Az ítélet ugyan egyetlen eset folytán vitt a kárhozatba, a kegyelmi ajándék viszont sokak elbukásából vitt megigazulásra. Ha pedig az egynek elbukása miatt lett úrrá a halál egyetlen ember által, akkor azok, akik bőségesen kapják a kegyelem és az igazság ajándékát, még inkább uralkodni fognak az életben az egy Jézus Krisztus által. Mármost, ahogyan egynek a vétke lett minden ember számára kárhozattá, úgy lett egynek az igazsága minden ember számára az élet megigazulásává. Mert ahogyan az egy ember engedetlensége által sokan lettek bűnösökké, úgy az egynek engedelmessége által is sokan lettek igazakká. A törvény pedig közbejött, hogy megnövekedjék a vétek. De ahol megnövekedett a bűn, ott még bőségesebben kiáradt a kegyelem; hogy amiképpen úrrá lett a bűn a halál által, úgy uralkodjék a kegyelem is az igazsággal az örök életre Jézus Krisztus, a mi Urunk által.

Róm 5,12-21.

HULLÓ FALEVELEK

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez. (Ef 2,8)

Egy kora őszi napon felnéztem reggeli imámból, hogy gyönyörködjem a csodálatos színekben pompázó, földre hulló falevelekben. Ahogy ámuldoztam Istennek e csodálatos kézimunkáján, ráébredtem, hogy a hulló levelek az ő kegyelmét szimbolizálják.
Ez a kegyelem szabadon árad felénk, Isten által meghatározott időben és függetlenül a mi érdemeinktől. A levelek azért hullanak, mert Isten ezzel a természettel ruházta fel a fákat és a földet a maga rejtélyes módján. A táncoló levelek csavarai, fordulatai, formái és színei épp úgy sokfélék, mint Isten kegyelmének végtelen változata. A kegyelem bennünk és rajtunk keresztül mutatkozik meg bámulatos módon.
A messzi távol állandóan változó színekkel és mélységgel vibrált. Az értelmem tudta, amit a szemem nem volt képes megkülönböztetni: azt, hogy különálló levelek hullanak ott, csak közel vannak egymáshoz. Ehhez hasonlóan egy Isten kegyelméhez közel lévő szív tudja, hogy e kegyelem mindenütt ott van. Végtelen térben és időben egyaránt mindannyiunkra hull a kegyelem, hogy megváltoztassa életünket.

Imádság: : Istenünk, köszönjük neked a felénk áradó kegyelmet, ami betölt minket Lelkeddel, és elvezet bennünket a Jézus Krisztusban való megújuláshoz. Ámen.

Isten kegyelme minden pillanatban hull ránk, hogy Isten felé térítsen bennünket.
John R. Shewell (Michigan, USA)

IMÁDKOZZUNK AZ ÉLET VIHARAI KÖZÖTT A KEGYELEM MEGTAPASZTALÁSÁÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek