2004. április 8. csütörtök
Mt 28,1-10.

Szombat elmúltával, a hét első napjának hajnalán, elment a magdalai Mária és a másik Mária, hogy megnézzék a sírt. És íme, nagy földrengés volt, az ÚR angyala leszállt a mennyből, odament, elhengerítette a követ, és leült rá. Tekintete olyan volt, mint a villámlás, és ruhája fehér, mint a hó. Az őrök a tőle való félelem miatt megrettentek, és szinte holtra váltak. Az asszonyokat pedig így szólította meg az angyal: "Ti ne féljetek! Mert tudom, hogy a megfeszített Jézust keresitek. Nincsen itt, mert feltámadt, amint megmondta. Jöjjetek, nézzétek meg azt a helyet, ahol feküdt. És menjetek el gyorsan, mondjátok meg a tanítványainak, hogy feltámadt a halottak közül, és előttetek megy Galileába: ott meglátjátok őt. Íme, megmondtam nektek!" Az asszonyok gyorsan eltávoztak a sírtól, félelemmel és nagy örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt tanítványainak. És íme, Jézus szembejött velük, és ezt mondta: "Legyetek üdvözölve!" Ők pedig odamentek hozzá, megragadták a lábát, és leborultak előtte. Ekkor Jézus így szólt hozzájuk: "Ne féljetek: menjetek el, adjátok hírül atyámfiainak, hogy menjenek Galileába, és ott meglátnak engem." Nincsen itt Jézus, mert feltámadt, amint megmondta. Jöjjetek, nézzétek meg azt a helyet, ahol feküdt. (Mt 28,6)

Hajnali mozgás élénkíti a csendes levegőt nagycsütörtök reggelén. A Cape bíborszínű hegycsúcsa felékesíti a KwaZulu-Natal fennsíkot Dél-Afrikában, amikor az emberek hazafelé tartanak.
Mindenféle járművet telerakodnak, gyakran túlterhelnek élelmiszercsomagokkal, építési anyagokkal, ruhákkal, biciklikkel, és néha még élő csirkékkel teli ketrecekkel is. Mindenki hazamegy a családjához, régi barátaihoz és ismerőseihez, ahonnan származik. A Pretoriától messze északon lévő Sion keresztyén gyülekezet több mint 1 millió embert lát vendégül a húsvéti ünneplés alkalmából. A szó szoros értelmében száz meg száz busz, ezer és ezer mikrobusz és taxi, megszámlálhatatlan magángépjármű veszi arra éves zarándokútját.
A húsvét Dél-Afrikában a legjelentősebb keresztyén ünnep. Húsvétkor az istentisztelet keretében az emberek táncolni szoktak szerte az országban. Először lassan, ahogy a nagypénteki árnyékhoz illik, majd az öröm egyre fokozódik, és csúcspontját a húsvét reggeli feltámadás ünneplésekor éri el.
Ez 2004 nagycsütörtök Dél-Afrikában. Amióta csak emlékszem, így ünnepelünk. A levegőben is élet vibrál. Az emberek hazafelé tartanak. Az emberek táncolnak.

Imádság: : Istenünk, emlékeztess szomorú napjainkon, hogy jön a húsvét, és mi az örömtől ujjongani fogunk. Ámen.

Húsvét ünnepe ok az örömre.
Roland Rink (Gauteng, Dél-Afrika)

IMÁDKOZZUNK A DÉL-AFRIKAI EMBEREKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek