2004. december 3. péntek

Beszéd közben egy farizeus arra kérte őt, hogy ebédeljen nála. Jézus bement, és asztalhoz telepedett. A farizeus pedig elcsodálkozott, amikor meglátta, hogy ebéd előtt nem mosdott meg. Az Úr azonban ezt mondta neki: "Ti farizeusok a pohár és a tál külsejét megtisztítjátok, de belül telve vagytok rablásvággyal és gonoszsággal. Esztelenek! Aki megalkotta a külsőt, nem az alkotta-e meg a belsőt is? Azt adjátok oda alamizsnául, ami belül van, és minden tiszta lesz nektek." "De jaj nektek, farizeusok, mert tizedet adtok a mentából, a kaporból és minden veteményből, de elhanyagoljátok az igazságos ítéletet és az Isten szeretetét, pedig ezeket kellene cselekedni, és amazokat sem elhanyagolni! Jaj nektek, farizeusok, mert szeretitek a főhelyet a zsinagógában, és a köszöntéseket a tereken! Jaj nektek, mert olyanok vagytok, mint a jeltelen sírok: az emberek mit sem sejtve járnak felettük! Ekkor megszólalt egy törvénytudó, és ezt mondta neki: "Mester, amikor ezt mondod, minket is megbántasz." De ő így válaszolt: "Jaj nektek is, törvénytudók, mert megterhelitek az embereket elhordozhatatlan terhekkel, de magatok egyetlen ujjal sem érintitek azokat. Jaj nektek, mert síremlékeket építetek a prófétáknak, pedig atyáitok ölték meg őket. Tehát egyetértetek atyáitok tetteivel, és helyeslitek azokat, hiszen azok megölték őket, ti pedig síremlékeiket építitek. Ezért mondta az Isten bölcsessége is: Küldök hozzájuk prófétákat és apostolokat, és közülük némelyeket megölnek és üldöznek, hogy számot adjon ez a nemzedék minden próféta véréért, amelyet kiontottak a világ kezdete óta, Ábel vérétől Zakariás véréig, aki az áldozati oltár és a templom között pusztult el. Bizony, mondom néktek, számot kell adnia ennek a nemzedéknek. Jaj nektek, törvénytudók, mert magatokhoz vettétek az ismeret kulcsát: ti nem mentek be, és azokat is megakadályoztátok, akik be akarnak menni." Amikor kiment onnan, az írástudók és a farizeusok hevesen támadni és mindenféléről faggatni kezdték őt, és csak azt lesték, hogy beszédében valamin rajtakaphassák.

Lk 11,37-54.

EMBEREKNEK TETSZENI

Én nem fogadok el dicsőséget emberektől. (Jn 5,41)

Be kell vallanom, nekem sokszor problémát jelent, hogy túlságosan az emberek tetszésének akarok megfelelni. Azonban a Bibliában láthatjuk, hogy Jézus teljesen szabad volt ettől.
Amikor ruhát veszek, mindig kíváncsi vagyok, vajon a lányaim mit fognak mondani: "túl fiatalos, túl öreg számodra". Izgatottan várom mindenki tetszését az étkezéseknél, mielőtt igazán tudnám élvezni az ételt, amit készítettem. Vagy ami azért ennél komolyabb, ha egy csoportban ellenkezik valakivel a véleményem, óvatosan letesztelem, milyen vizeken eveznek. Vajon mit gondolnak?
Jézus - velünk ellentétben - nem kereste emberek tetszését. Ő az igazat szólta - mindig. Ő egyedül Isten tetszését kereste.
Egyszer meghívták vacsorára egy farizeus házába, és az igazságról beszélt - az írástudókról és a farizeusokról, bármennyire is inzultáló volt ez. Még csak udvarias sem volt a házigazda otthonában. Az igazság elsőbbséget élvezett. Ha Jézus olyan döntéseket hozott volna, melyek tetszenek az embereknek, sosem gyűlölték volna. Soha nem adott volna okot a keresztrefeszítésre. Azonban megbukott volna Isten előtt, és ez elképzelhetetlen volt számára.

Imádság: : Igazság és megváltás Forrása, változtass meg bennünket, hogy ne az emberek tetszését keressük, hanem egyedül a tiédet. Ámen.

Nem az számít, mit gondolnak az emberek, hanem, hogy Isten mit gondol.
Thea J. Bohannon (Virginia, USA)

IMÁDKOZZUNK A TINÉDZSEREK SZÜLEIÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek