2004. december 6. hétfő

"Amikor pedig látjátok, hogy Jeruzsálemet hadseregek kerítik be, akkor tudjátok meg, hogy elközelített annak a pusztulása. Akkor, akik Júdeában vannak, meneküljenek a hegyekbe, és akik a városban vannak, költözzenek ki onnan; akik pedig vidéken vannak, ne menjenek be oda. Ezek ugyanis a bosszúállás napjai, hogy beteljesedjék mindaz, ami meg van írva. Jaj azokban a napokban a terhes és a szoptatós anyáknak, mert nagy nyomorúság szakad a földre, és harag erre a népre. Kardélre hányják, és fogságba viszik őket mindenféle pogány nép közé; és pogányok tapossák Jeruzsálemet, amíg be nem telik a pogányok ideje."

Lk 21,20-24.

A TÜRELEMRŐL

Legyetek tehát türelemmel, testvéreim, az Úr eljöveteléig. (Jak 5,7)

A türelmet hajlamosak vagyunk félreérteni. A türelem nem behódolás vagy beletörődés a sorsba, hanem hitben való aktív várakozás, és magában foglalja az élet összes lehetőségét. A türelem a Szentírás értelmében is egy aktív erény.
Pál tanácsa így hangzik: "állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát" (Zsid,12,1). Jakab apostol az átalakulással társítja a türelmet, amikor ezt írja: "az állhatatosság tegye tökéletessé a cselekedetet" (Jak 1,4). Péter pedig azt mondja, hogy ragasszunk a mértékletesség mellé türelmet (2Pt 1,6). Vagyis az ember a türelmével az Isten iránti bizalmát fejezi ki!
A türelem mind az aggodalmaskodás, mind a léha nemtörődömség ellentéte. Ézsaiás szerint: Boldogok, akik Istenben reménykednek (Ézs 30,18).
Miért nem dicsérjük hát a türelem erényét, és miért nem törekszünk utána? Türelemre van szükségünk az életben való helyes viselkedés elsajátításához és a társadalomban való helytálláshoz. Jézus a türelemre így utalt: "Állhatatosságotokkal nyeritek meg majd a lelketeket." (Lk 21,19)

Imádság: : Szentlélek, fejleszd ki bennünk a türelem gyümölcsét, hogy bízzunk Istenben, és az ő akarata szerint tudjunk átformálódni. Ámen.

A türelem munkát és bizalmat jelent, miközben várjuk, hogy Isten cselekedjék.
Stephen Contrado (Masschusetts, USA)

IMÁDKOZZUNK AZ ISTEN ÜGYÉÉRT SERÉNYKEDŐKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek