2004. január 13. kedd
1Móz 3,1-13.

A kígyó pedig ravaszabb volt minden mezei állatnál, amelyet az ÚRisten alkotott. Ezt kérdezte az asszonytól: Csakugyan azt mondta Isten, hogy a kert egyetlen fájáról sem ehettek? Az asszony így felelt a kígyónak: A kert fáinak gyümölcséből ehetünk, csak annak a fának a gyümölcséről, amely a kert közepén van, mondta Isten: Nem ehettek abból, ne is érintsétek, mert meghaltok. De a kígyó ezt mondta az asszonynak: Dehogy haltok meg! Hanem jól tudja Isten, hogy ha esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek, mint az Isten: tudni fogjátok, mi a jó, és mi a rossz. Az asszony úgy látta, hogy jó volna enni arról a fáról, mert csábítja a szemet, meg kívánatos is az a fa, mert okossá tesz: szakított a gyümölcséből, evett, majd adott a vele levő férjének is, és ő is evett. Ekkor megnyílt mindkettőjük szeme, és észrevették, hogy mezítelenek. Ezért fügefaleveleket fűztek össze, és ágyékkötőket készítettek maguknak. Amikor azonban meghallották az ÚRisten hangját, amint szellős alkonyatkor járt-kelt a kertben, elrejtőzött az ember és a felesége az ÚRisten elől a kert fái között. De az ÚRisten kiáltott az embernek, és ezt kérdezte: Hol vagy? Az ember így felelt: Meghallottam hangodat a kertben, és megijedtem, mert mezítelen vagyok. Ezért rejtőztem el. Az Isten erre azt kérdezte: Ki mondta meg neked, hogy mezítelen vagy? Talán arról a fáról ettél, amelyről azt parancsoltam, hogy ne egyél? Az ember így felelt: Az asszony, akit mellém adtál, ő adott nekem a fáról, és így ettem: Akkor az ÚRisten ezt kérdezte az asszonytól: Mit tettél? Az asszony így felelt: A kígyó szedett rá, azért ettem. Az ember így felelt: Az asszony, akit mellém adtál, ő adott nekem a fáról, és így ettem... Az asszony így felelt: A kígyó szedett rá, azért ettem. (1Móz 3,12-13)

Valahányszor elveszítettek egy játszmát, Bruce-t mindig szemrehányás érte. "Mikor tanulod meg végre, hogyan kell játszani?" - szapulta a partnere.
"És te mikor tanulod meg, hogy ne másokat hibáztass saját problémáid miatt?" - replikázott Bruce.
Legtöbb börtönlakó társam hibáztat valakit vagy valamit azért, hogy ide került.
Amikor problémáink közepette a kifogásokat keressük, a gyógyulás útját vétjük el. A mentegetőzés és a bűnbakkeresés egyáltalán nem szokatlan dolog. Az első emberpár is így tett. Amikor Isten Ádámot a bűne felől kérdezte, ő Évára mutogatott. Éva pedig a kígyóra.
Az elkövetett rossz dolgainkban milyen könnyen kifogásokat keresünk, másokat és a körülményeket hibáztatva. De Isten tudja az igazságot, és mindenkit cselekedete szerint ítél meg. Az Isten törvénye elleni engedetlenség bűn, és megszakítja a vele való közösségünket. Először is hagyjuk abba mások hibáztatását, azután valljuk meg bűneinket Istennek. Ő kész a megbocsátásra és kapcsolatunk helyreállítására.

Imádság: : Urunk, segíts, hogy ne másokat okoljunk helytelen cselekedeteink miatt. Ámen.

Amikor magunk helyett másokat hibáztatunk, elveszítjük az Istennel való megbékélés lehetőségét.
Roy Anthony Borges (Florida, USA)

IMÁDKOZZUNK BŰNBÁNÓ SZÍVÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek