2013. március 11. hétfő

Jézus mondja: 27 "Nektek azonban, akik hallgattok engem, ezt mondom: szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; 28 áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket. 29 Aki arcul üt, annak tartsd oda a másik arcodat is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg. 30 Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és attól, aki elveszi a tiedet, ne követeld vissza. 31 És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük." 32 "Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. 33 És ha azokkal tesztek jót, akik veletek jót tesznek, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is ugyanezt teszik. 34 És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, mi a jutalmatok? Bűnösök is adnak kölcsönt bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik. 35 Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt. 36 Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas."

Lk 6,27-36.

HOL A TE SAMÁRIÁD?

Ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sőt egészen a föld végső határáig. (ApCsel 1,8)

Úgy vélem, Jézus tudatosan foglalta Samáriát a kiküldetési parancsba a fenti idézetben. A zsidók és a samáriaiak nem jöttek ki egymással. Sőt, a zsidók Jézus korában inkább elkerülték Samária földjét, még akkor is, ha emiatt sokkal hosszabb utat kellett megtenniük. A samaritánusok olyan emberek voltak, akikkel a zsidók semmiképpen sem akartak találkozni. Így aztán nem lehet véletlen, hogy Jézus azt mondta a tanítványoknak, hogy szolgáljanak feléjük.
Ezt átgondolva felteszem magamnak a kérdést: Kik az én életemben a samaritánusok? Korunk tele van széthúzással, gyűlölködéssel, a más véleményt képviselő emberek hangos rágalmazásával. Jézus azonban másképp viselkedett. Nem kerülte el Samáriát. Meglátogatott egy samáriai asszonyt a kútnál (Jn 4), egy samaritánust hozott fel példának a felebaráti szeretetre (Lk 10). Vagyis arra törekedett, hogy az elválasztó falak építése helyett a megértés és a szeretet hídját építse.
Hol van az én Samáriám? Az az a hely, ahova mennem kell. A szeretet és megértés hídját építem, amit Jézus bízott rám, vagy olyanokat mondok és teszek, amelyek falat emelnek?

Imádság: : Urunk, segíts követnünk parancsodat, hogy szeretettel forduljunk azok felé, akiket inkább elkerülnénk. Ámen.

Hova küld engem Jézus?
Dan Johnson (Florida, USA)

IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKIT INKÁBB ELKERÜLNÉNK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek