2013. március 14. csütörtök

Jézus mondja: 1 "Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! 2 Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek. 3 Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a magad szemében pedig miért nem veszed észre még a gerendát sem? 4 Vagy hogyan mondhatod akkor atyádfiának: Hadd vegyem ki szemedből a szálkát! - mikor a magad szemében ott a gerenda. 5 Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd atyádfia szeméből a szálkát."

Mt 7,1-5.

BUTA MADÁR?

Ne ítéljetek látszat szerint, hanem hozzatok igazságos ítéletet. (Jn 7,24)

Egy tavaszi napon jellegzetes kopácsolást hallottam, amely nyilvánvalóan egy harkály hangja volt. Azt hittem, hogy a madár éhes, és üreget keres a fában rovarok után kutatva. Ám amint jobban szemügyre vettem, felfedeztem, hogy egy utcai lámpa műanyag búráját kopogtatja. Micsoda buta madár! - gondoltam. Ott biztosan nincsenek bogarak! Miközben reménytelennek tűnő erőfeszítését figyeltem, rájöttem, tulajdonképpen milyen keveset tudok az effajta madarakról. Talán ezért nem értem teljesen a viselkedését.
Másnap az interneten rákerestem a harkályokra. Rájöttem, hogy akit láttam, az valószínűleg egy pelyhes fakopács, akinek a dobolása nem az élelemkeresést, hanem saját területének a hanggal való kijelölését szolgálta. A madár nem volt buta! Én voltam tájékozatlan!
Ezután Jézus szavai jutottak eszembe: "Ne ítéljetek látszat szerint, hanem hozzatok igazságos ítéletet" (Jn 7,24 és Mt 7,1 és Lk 6,37). A madárral való esetem arra figyelmeztetett, hogy ha valamilyen eseményből tanulni szeretnék, akkor Isten segíthet igazságosan megítélnem a helyzetet, még mielőtt a magam fejével helytelen következtetést vonnék le.

Imádság: : Kegyelmes Istenünk, küldd nekünk Lelkedet, hogy ne ítélkezzünk. Jézus nevében kérünk. Ámen.

Az ítélkezés eltakarja előlünk az igazságot.
Elmer A. Dickson (Florida, USA)

IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKI FELETT ÍTÉLKEZTÜNK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek