2004. március 20. szombat
Jn 17,20-23.

Jézus imája: "De nem értük könyörgök csupán, hanem azokért is, akik az ő szavukra hisznek énbennem; hogy mindnyájan egyek legyenek úgy, ahogyan te, Atyám, énbennem, és én tebenned, hogy ők is bennünk legyenek, hogy elhiggye a világ, hogy te küldtél el engem. Én azt a dicsőséget, amelyet nekem adtál, nekik adtam, hogy egyek legyenek, ahogy mi egyek vagyunk: én őbennük és te énbennem, hogy tökéletesen eggyé legyenek, hogy felismerje a világ, hogy te küldtél el engem, és úgy szeretted őket, ahogyan engem szerettél." Én őbennük és te énbennem, hogy tökéletesen eggyé legyenek, hogy felismerje a világ, hogy te küldtél el engem, és úgy szeretted őket, ahogyan engem szerettél. (Jn 17,23)

A legveszélyesebb emberek azok, akik azt hiszik, Isten egyetért előítéleteikkel és gyűlöletükkel. A szent háborúk és a vallási terrorizmus nem a bombák kifejlesztésével vagy a középkori keresztes hadjáratokkal, hanem a civilizációval kezdődtek.
Még az egyazon hitűek között is dúlnak "szent háborúk". Noha Krisztus az egységünkért imádkozott, a hívők csekély dolgok miatt is képesek ádázul egymásnak esni. Sokan sajátos papi ruhához, mások egy bizonyos zenei stílushoz vagy szertartási rendhez ragaszkodnak, mintha ezek ugyanolyan fontosak volnának, mint a Szentháromság tana.
Nem szerencsés, ha az egységet azonosítjuk az egyformasággal. Ez lerombolja annak lehetőségét, hogy másoktól tanuljunk, felfedezzük saját hiányosságainkat, és új távlatok nyíljanak meg előttünk. A valódi egység egyfajta egyetértést és kölcsönös örömöt jelent a sokféleségben. Semmi sem lehet bomlasztóbb a keresztyén egységre nézve, mint azt feltételezni, hogy egyetlen embernek különleges betekintése lehet Isten dolgaiba, míg mindenki más téved.

Imádság: : Urunk, bocsásd meg nekünk, amikor azt állítjuk, hogy saját gondolataink a te gondolataid. Nyisd meg szívünket és elménket, hogy más keresztyén hagyományokban is megtaláljuk az értékeket. Ámen.

Istent imádjuk, ne a hagyományokat!
Katherine Swarts (Texas, USA)

IMÁDKOZZUNK AZ EGYHÁZAK KÖZÖTTI KAPCSOLATOKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek