2004. október 4. hétfő
Mt 22,1-14.

Megszólalt erre Jézus, és ismét példázatokban beszélt hozzájuk: "Hasonló a mennyek országa egy királyhoz, aki menyegzőt készített a fiának. Elküldte szolgáit, hogy hívják össze a meghívottakat a menyegzőre, de azok nem akartak elmenni. Ekkor más szolgákat küldött, akikhez így szólt: Mondjátok meg a meghívottaknak: Íme, elkészítettem az ebédet, ökreim és hízott állataim levágva, és minden készen van: Jöjjetek a menyegzőre! De azok, mit sem törődve ezzel, elmentek: az egyik a földjére, a másik a kereskedésébe. A többiek pedig megragadták szolgáit, bántalmazták és megölték őket. Ekkor a király haragra gerjedt, elküldte seregeit, és elpusztította ezeket a gyilkosokat, városukat pedig felégette. Akkor ezt mondta szolgáinak: A menyegző ugyan kész, de a meghívottak nem voltak rá méltók. Menjetek tehát a keresztutakra, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre. Kimentek a szolgák az utakra, összeszedtek mindenkit, akit csak találtak, gonoszokat és jókat egyaránt, és megtelt a lakodalmas ház vendégekkel. Amikor a király bement, hogy megtekintse a vendégeket, meglátott ott egy embert, aki nem volt menyegzői ruhába öltözve; így szólt hozzá: Barátom, hogyan jöhettél be ide, hiszen nincs menyegzői ruhád? Az pedig hallgatott. Akkor a király ezt mondta szolgáinak: kötözzétek meg kezét-lábát, és vessétek ki a külső sötétségre; ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás. Mert sokan vannak az elhívottak, de kevesen a választottak." Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. (Ef 4,22.24)

A helyszín egy menyegző, de a vendégek nem jönnek. Akkor a házigazda kiküldi szolgáit, hogy idegeneket szedjenek össze az utcáról. Nyársakon sülnek az ökrök és a zsíros borjak, különlegességeket készítenek, a zenészek muzsikálnak. A gazda még arra is figyel, hogy a vendégeknek menyegzői ruhát adjon. Ennek ellenére egy ember a maga rongyaiban jelenik meg. Hozzám hasonlóan ő is szeretne jönni az ünnepségre, de nem akar átöltözni. Ez a jelenet azokra az időkre emlékeztet, amikor azért imádkoztam Istenhez, hogy segítsen lefogyni, de azt ehessek, ami jól esik, támogassa anyagi jólétemet, de javaimat nem akarom megosztani másokkal.
A menyegzői jelenet nagyon magával ragad. Milyen különös alkalomra hív meg Jézus! De hogy teljesen élvezhessem, meg kell tisztulnom, és át kell öltöznöm - nemcsak új, hanem ünneplő ruhába. Mindezt ingyen! De az a feltétel, hogy átöltözzem. És éppen ez az, amit állandóan megpróbálok kikerülni. Ki kell bújnom a régi ócska ruháimból, és felöltenem az isteni élet igazság köntösét.

Imádság: : Urunk, segíts, hogy régi természetünket elhagyva elfogadjuk a segítségedet a helyes úton. Ámen.

Mi tart vissza a Krisztus követésétől?
Grace K. von Tobel (Maine, USA)

IMÁDKOZZUNK AZ ÉTEL ÉS AZ ITAL RABJAIÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek