2004. október 31. vasárnap
Jn 13,1-7.

A húsvét ünnepe előtt Jézus jól tudva, hogy eljött az ő órája, amelyben át kell mennie e világból az Atyához, jóllehet szerette övéit e világban, szerette őket mindvégig. És vacsora közben, amikor az ördög már a szívébe sugallta Júdás Iskáriótesnek, Simon fiának, hogy árulja el őt, Jézus jól tudva, hogy az Atya mindent kezébe adott, és hogy az Istentől jött, és az Istenhez megy: felkelt a vacsorától, letette felsőruháját, és egy kendőt véve, körülkötötte magát; azután vizet öntött a mosdótálba, és elkezdte a tanítványok lábát mosni, és törölni azzal a kendővel, amellyel körül volt kötve. Eközben Simon Péterhez ért. Az így szólt hozzá: "Uram, te mosod meg az én lábamat?" Jézus így válaszolt neki: "Amit én teszek, most még nem érted, de később majd megérted." Jézus így válaszolt: "Amit én teszek, most még nem érted, de később majd megérted." (Jn 13,7)

Édesapám volt családunkban a mindenkori reggeli-felelős. Gyerekként álmos szemekkel figyeltem, ahogy apa kavargatott, feldobott, feltört, öntött, sütött, s közben anya egyik köténye volt rajta. Az év 365 napján, apa egy öntöttvas serpenyőt, a Bibliát és a Csendes Perceket használta fel arra, hogy a négy növekedésben lévő fia etetésének nagy feladatát ünneppé és lelki tanulsággá változtassa.
Apa minden reggel az asztalfőn foglalt helyet, és elkezdődött a szertartás. Kinyitotta a Bibliát, és odaadta valamelyikünknek, hogy olvassuk el az aznapra kijelölt részt. Azután valaki más a Csendes Percekből olvasott. Az áhítat végén az imádságra elcsendesedve apa feladata volt a kenyérpirító bekapcsolása, ami akkorra már tele volt kenyérrel. Mire végigolvastuk az imádságot és a napi gondolatot, a kenyérszeletek kiugrottak a pirítóból, mintha egy mennyei sütőben sültek volna.
Vagy negyven év telt el a "megszentelt pirítósok" ideje óta. Ahogy Jézus maga köré kötötte a törülközőt és megmosta a tanítványok lábát, apám így vette fel a kötényt és szolgált nekünk, akiket szeretett. És mint a tanítványok, én is láthattam, mit is jelent igazán szolgálni.

Imádság: : Atyánk, köszönjük azokat, akik megmutatják, mit jelent az igazi szolgálat. Tégy bennünket is szolgákká. Ámen.

A lelki vezetők szolgálva vezetnek.
Stephen M. Heape (Dél-Karolina, USA)

IMÁDKOZZUNK AZÉRT, HOGY MI IS FEL TUDJUK VENNI A SZOLGÁLAT KÖTÉNYÉT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek