2005. november 2. szerda

Jézus szavai: 17 "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat. 18 Mert bizony mondom néktek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg minden be nem teljesedik. 19 Tehát ha valaki a legkisebb parancsolatok közül akár csak egyet is eltöröl, és úgy tanítja az embereket, az a legkisebb lesz a mennyek országában; ha pedig valaki ezeket megtartja és tanítja, nagy lesz az a mennyek országában. 20 Mert mondom nektek, ha a ti igazságotok messze felül nem múlja az írástudókét és farizeusokét, akkor semmiképpen sem mentek be a mennyek országába."

Mt 5,17-20.

SZELEKTÍV EMLÉKEZET

Jézus azt mondta: Aki nincs velem, ellenem van. (Mt 12,30)

Egy olyan embernél dolgoztam, akinek szelektív memóriája volt, azaz csak arra emlékezett, amire akart. Nemrég azon kaptam magam, hogy hozzá hasonlóvá váltam, legalábbis a Krisztussal való kapcsolatomban. Jézus tanításaiból kimazsoláztam azokat, amelyek tetszettek, azokat követtem, amelyek épp megfeleltek nekem, és meglehetősen hanyagoltam az Írás azon részeit, melyek életstílusomba beavatkoztak volna. Elmondom ugyan az irgalmas samaritánus történetét, de nem fogadom meg az üzenetét. Gyakran közömbösen viselkedem, "amikor a másik arcomat is oda kellene tartanom", vagy amikor a megbocsátást kellene gyakorolnom. Másrészt, könnyen elmondom az asztali áldást, elküldöm a templomba a gyerekeimet, pénzt adok a szegényeknek. Mivel senki nem tudja Isten szabályait teljesen betartani, úgy gondoltam, hogy jobb, ha szelektálok.
Azután egy nap a fenti igeverseket olvastam. Jézus nem szelektív emlékezetet és nem félszívű cselekedeteket kér. Képmutatás, ha azt mondom, keresztyén vagyok és megtaláltam az utat, utána pedig nem tudom odaszánni magam. Vagy előre haladok, vagy letérek az útról. Az előrehaladást választom, még ha ez áldozatot is jelent.

Imádság: : Istenünk, segíts téged követnünk, nemcsak akkor, amikor nekünk épp megfelelő vagy kényelmes. Ámen.

Jézusnak melyik tanítása érint kellemetlenül?
D. D. Emmons (Illinois, USA)

IMÁDKOZZUNK NAGYOBB ODASZÁNÁSÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek