2006. április 14. péntek

21 Kényszerítettek egy arra menő embert, cirénei Simont, Alexander és Rufusz apját, aki a mezőről jött, hogy vigye a keresztet. 22 Elvitték őt a Golgota nevű helyre, ami ezt jelenti: Koponya-hely, 23 és mirhás bort adtak neki; de ő nem fogadta el. 24 Ekkor keresztre feszítették, és megosztoztak a ruháin, sorsot vetve, hogy ki mit kapjon. 25 Kilenc óra volt, amikor megfeszítették. 26 Felirat is volt a kereszten az ellene emelt vádról, amely így szólt: A ZSIDÓK KIRÁLYA. 27 Vele együtt feszítettek keresztre két rablót, egyet jobb, egyet pedig bal keze felől. 28 (És így teljesedett be az Írás, amely ezt mondja: "És bűnösök közé számlálták.") 29 Az arra járók fejüket csóválva káromolták, és ezt mondták: "Nosza te, aki lerombolod a templomot, és felépíted három nap alatt, 30 mentsd meg magadat, szállj le a keresztről!" 31 Hasonlóan csúfolódtak a főpapok is maguk között az írástudókkal együtt, és így szóltak: "Másokat megmentett, de magát nem tudja megmenteni. 32 A Krisztus, az Izráel királya, szálljon le a keresztről, hogy lássuk, és higgyünk." Azok is gyalázták, akik vele együtt voltak megfeszítve.

Mk 15,21-32.

NAGYPÉNTEK VALÓSÁGA

Ő ellenben, miután egyetlen áldozatot mutatott be a bűnökért, örökre az Isten jobbjára ült. (Zsid 10,12)

Amikor a templom ajtaját kinyitottam, láttam, hogy a szentély gyertyákkal van megvilágítva, és egy gyászos fekete szalag van a kereszten. Néhányan sötét arckifejezéssel ültek csendben a székükön. A templom hátsó részében kerestem magamnak helyet, hogy gyorsan el tudjam hagyni a termet, amennyiben túl lehangolónak találom a szertartást.
Ezelőtt soha nem voltam nagypénteki istentiszteleten. Nem szerettem a megfeszítésre gondolni. Szívesen koncentráltam a húsvét vasárnapi örömre, és átsiklottam a nagypénteki események felett, mert kényelmetlenül éreztem magam miattuk.
Ott voltam a homályosan megvilágított templomban, hallgattam, hogy egy fekete öltönyös ember a megfeszítés történetét olvassa. Az olvasás végén emlékeztetett minket Krisztus hihetetlen áldozatára, amit örök életünk érdekében hozott. Krisztus tette hirtelen valósággá és személyessé vált számomra. Biztosabb hittel és azzal a vággyal hagytam el a templomot, hogy közelebb kerüljek Jézushoz, aki jobban szeret, mint ahogy megérdemlem. Felismertem, hogy minél inkább megértem nagypéntek valóságát, annál értékesebb lesz számomra a húsvét ajándéka.

Imádság: : Drága Urunk, Jézus Krisztus, köszönjük az örök élet ajándékát, amit véreddel szereztél meg. Ámen.

Mi teszi Krisztus áldozatát személyessé számomra?
Vicki Hines (Tennessee, USA)

IMÁDKOZZUNK A BÖJTI ISTENTISZTELETEKEN RÉSZTVEVŐKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek