2006. július 11. kedd

Jézus mondja: 1 "Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda. 2 Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi; és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen. 3 Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet szóltam nektek. 4 Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem. 5 Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni."

Jn 15,1-5.

GYÜMÖLCSTERMÉS

Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda. Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi; és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen. (Jn 15,1-2)

Másodéves hallgató voltam az agráregyetemen, amikor arról tanultunk, hogy a gyümölcstermelők három metszési technikát alkalmaznak a gazdag terméshozam érdekében. Az első eljárás a formázás. Ez a fa tetejét célozza meg, hogy egységességet adjon az alakjának. Ez biztosítja, hogy a gyümölcs megkapja a növekedéshez és beéréshez szükséges fényt. A metszés addig folytatódik, amíg a fa eléri a kívánt formát és magasságot. A második eljárás a tisztítás. Célja a száraz vagy egyébként terméketlen ágak eltávolítása. A harmadik technika szabályozza az egyes ágakon termő gyümölcsmennyiséget, biztosítandó, hogy le ne törjön a gyümölcs súlya alatt, illetve ne hozzon gyenge minőségű termést, ami egyébként megtörténhet gyümölcstől roskadó ágak esetén.
Isten is formál bennünket a Krisztus képére, hogy megszenteljen. A kertész eltávolítja az akadályokat, melyek keresztyén életünk útjába kerülnek, és végül szabályozza a munkánkat, hogy a legjobbat hozza ki belőlünk. Minden metszés fájdalmas, de beteljesíti Isten szándékát: formál, tisztít és segít gyümölcsöt teremni.

Imádság: : Urunk távolítsd el mindazt, ami akadályoz bennünket a te szolgálatodban és neved dicséretében. Ámen.

Isten egy szerető kertész.
Rogelio Nonini (Buenos Aires, Argentína)

IMÁDKOZZUNK, HOGY NE FÉLJÜNK A KIHÍVÁSOKTÓL!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek