2006. június 9. péntek

Jézus mondja: 38 "Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet szemért, fogat fogért. 39 Én pedig azt mondom nektek, hogy ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem annak, aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is. 40 Ha valaki pereskedni akar veled, és el akarja venni az alsó ruhádat, engedd át neki a felsőt is. 41 Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre. 42 Aki kér tőled, annak adj, és aki kölcsön akar kérni tőled, attól ne fordulj el."

Mt 5,38-42.

KERESZTYÉN PERSPEKTÍVA

Aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is. (Mt 5,39)

Jézusnak a fenti szavairól mindjárt valamiféle fizikai erőszak jut eszünkbe, de biztos vagyok abban, hogy Jézus itt az ellenünk való érzelmi támadásokra is gondolt. Nincs ez a tanács szöges ellentétben azzal, amit megszoktunk, és tapasztalunk? Nem olyan embereket látunk-e magunk körül, akik visszaütnek, ha támadás éri őket? Sőt, inkább megelőzik egy ütéssel a várható támadást. Gyakran védekező helyzetben, és bármikor harcra kész állapotban vagyunk. Könnyebb támadó szelleműnek lenni, mint a békesség és a nyugalom lelkületét sugározni.
Jézus a gyűlölet ellen egy sokkal biztosabb módot ajánl. Ha megértéssel és nyugodtan válaszolunk a dühödten ránk támadónak, hatástalanítjuk haragját. A gyűlölködő és haragos válasz csak olaj a tűzre, amely fokozza az ellentétet.
Édesanyám egyszer azt mondta: Ne fecsérelj el sokmilliós értékű érzelmet filléres indulatra! Milyen jó tanács! Hajlandók vagyunk érzelmi gazdagságunkat közönséges dolgokra költeni, végül semmink sem marad Krisztus szeretetének továbbadásához. De van lehetőség ellenállnunk a gyűlölet és a harag áramlatának! Indulatainkat Krisztusnak feltárva engedhetjük, hogy az ő békessége töltse el szívünket.

Imádság: : Istenünk, taníts, hogy gyűlölködésre szeretettel, támadásra békességed nyugalmával válaszoljunk. Ámen.

Ma hogyan mutathatom meg Krisztus szeretetét másoknak?
Tommy Vann (Tennessee, USA)

IMÁDKOZZUNK A NEMZETEK KÖZÖTTI BÉKÉÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek