2006. november 13. hétfő

6 Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. 7 Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert "a jókedvű adakozót szereti az Isten". 8 Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre. 9 Amint meg van írva: "Bőkezűen osztott a szegényeknek, igazsága megmarad örökké." 10 Aki pedig magot ad a magvetőnek, és eledelül kenyeret, megadja és megsokasítja vetőmagotokat, és megszaporítja "igazságotok gyümölcsét." 11 Így mindenben meggazdagodtok a teljes tisztaszívűségre, amely hálaadást szül az Isten iránt általunk. 12 Mert ennek a szolgálatnak az ellátása nemcsak a szentek szükségleteit elégíti ki, hanem sokakat hálaadásra is indít az Isten iránt.

2Kor 9,6-12.

AZ "ÖNZŐ" TENGER

Adjatok, és adatik nektek: jó, megnyomott, megrázott, megtetézett mértékkel adnak öletekbe. (Lk 6,38)

Hatodik osztályos tanulóim többsége - akik között ókori történelmet tanítok - úgy vélte, szuper dolog lehet a Holt-tenger sós vizében úszni. "Ott még én is a víz tetején lebegnék!" - mondta az egyik lelkes gyerek. Elmagyaráztam nekik, hogy a víz sótartalma, amely lehetővé teszi, hogy az ember lebegjen ebben a beltengerben, "önző" tengert hozott létre, amelyben lehetetlen a tengeri élet. Sem halak, algák, vagy egyéb vízi élőlények nem élnek meg benne, valóban "holt" tenger.
A Jordán táplálja a magas sótartalmú tavat, amely mintegy 450 méterrel fekszik a tengerszint alatt. A völgy mélyén fekvő tóban a forró szárazság egész évben közel 150 cm vastagságú víztömeget párologtat el, s ezzel tízszer annyi só és ásványi anyag marad vissza, mint a Földközi-tengerben.
Lefolyása nem lévén, a Holt-tenger mindig csak befogad, és semmit sem bocsát ki magából. Ez arra emlékeztet engem, hogy mi is lehetünk ilyen "holt-tenger-lelkületű" emberek, ha nem osztjuk meg másokkal időnket, pénzünket, vagy önmagunkat. Jézus biztosít minket, hogy a szétosztással nem fogy el a forrásunk: "Adjatok, és adatik nektek." (Lk 6,38) Amikor szolgálunk, adunk, és részt osztunk, az élet vize áramlik rajtunk keresztül, és elkerüljük a lelki holtpontokat és a kiszáradást.

Imádság: : Szerető Istenünk, mutasd meg, hogyan továbbíthatjuk élő vizedet mások számára. Ámen.

Annál többet nyerünk Istenből, minél többet adunk másoknak.
Davalynn Spencer (Kalifornia, USA)

IMÁDKOZZUNK A TANÁROKÉRT ÉS A DIÁKOKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek