2006. október 20. péntek

Jézus tanítása: 1 "Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! 2 Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek. 3 Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a magad szemében pedig miért nem veszed észre még a gerendát sem? 4 Vagy hogyan mondhatod akkor atyádfiának: Hadd vegyem ki szemedből a szálkát! - mikor a magad szemében ott a gerenda. 5 Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd atyádfia szeméből a szálkát."

Mt 7,1-5.

VEDD KI A GERENDÁT!

Ne bosszankodj föl lelkedben hirtelen, mert a bosszankodás az ostobák szívében tanyázik. (Préd 7,9)

Alkoholista családban nőttem fel. Már 12 éve próbálok "kigyógyulni" ennek romboló hatásaiból. Sokszor kitör belőlem a düh, a harag. Ilyenkor testem megfeszül, ordítozni szeretnék valakivel, mással megfizettetni a haragom okát.
Ilyen esetekben emlékeztetem magam arra, lám mennyire hajlamos vagyok utálni másokban azt, amit magamban sem szeretek. Végül is, először a saját szememből kell kivenni a gerendát (Mt 7,5) ahhoz, hogy világosan lássam a másokkal való konfliktusaim megoldását. Amikor csak tehetem, kihátrálok az adott konfliktushelyzetből, és elvonulok imádkozni, vagy a Bibliában keresek eligazítást. A Jak 1,19 arra figyelmeztet, mit tehetek az ilyen forró pillanatokban. Ha megállok, és meghallgatom a másikat, utána megfelelő módon tudok válaszolni, és ez csillapítja az indulatokat.
Amikor Isten elé tárom érzéseimet, ez segít, hiszen egy tükröt tart elém, s dühöm elpárolog. Miután leírom a naplómba haragos érzéseimet, sokkal tényszerűbben látom saját szerepemet a konfliktusban. Képessé válok hallgatni, a megoldást keresni, és talán még megbékélni is az ellenem vétőkkel, abban a reménységben, hogy ők is keresik majd Istent.

Imádság: : Urunk, segíts, hogy a konfliktusok idején először a saját szívünkbe tekintsünk, mielőtt másoknak válaszolnánk. Ámen.

Isten szeretetet adhat szívünkbe a harag idején, ha kérjük őt.
Kim Kufus (Texas, USA)

IMÁDKOZZUNK AZ ALKOHOLBETEGEKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek