2006. szeptember 2. szombat

12 Amikor a nap már hanyatlani kezdett, a tizenkettő odament Jézushoz, és ezt mondta neki: "Bocsásd el a sokaságot, hadd menjenek el a környező falvakba és településekre, hogy ott megszálljanak, és élelmet szerezzenek, mert itt lakatlan helyen vagyunk". 13 Ő azonban ezt mondta nekik: "Ti adjatok nekik enni!" Ők így válaszoltak: "Nincs nálunk több, mint öt kenyér és két hal, hacsak el nem megyünk, és nem veszünk eledelt ennek az egész sokaságnak". 14 Ugyanis mintegy ötezer férfi volt ott. Jézus erre így szólt tanítványaihoz: "Ültessétek le őket csoportokba ötvenenként!" 15 Így tettek, és leültették valamennyit. 16 Ő pedig vette az öt kenyeret és a két halat, feltekintett az égre, megáldotta, megtörte, és a tanítványoknak adta, hogy tegyék a sokaság elé. 17 Ettek és jóllaktak mindnyájan; azután összeszedték a megmaradt darabokat, tizenkét kosárral.

Lk 9,12-17.

KÉTKEDÉSÜNK ELLENÉRE

Jézus vette az öt kenyeret és a két halat, feltekintett az égre, megáldotta, megtörte, és a tanítványoknak adta, hogy tegyék a sokaság elé. (Lk 9,16)

Az olvasott evangéliumi történetben a tanítványok kételkedtek abban, hogy a felajánlott öt kenyér és két hal elegendő a sokaság megvendégelésében. Azt javasolták, bocsássák el a tömeget, hogy élelmet vegyenek maguknak. Jézus áldása nyomán azonban a kevés bőségesen elég lett.
Én magam is sokszor kételkedem az adakozásom hatékonyságában. Az adomány a szükséghez képest olykor elenyészően kevésnek tűnik. Az egyháznak is rendszeres támogatásra van szüksége. A segélyszervezeteken kívül más jótékonysági egyletektől is szinte naponta kapunk kéréseket. Legtöbbjük nemes célra, a szegények, a katasztrófák áldozatai, vagy a sérült emberek megsegítésére gyűjt. Sokszor nehéz eldönteni, mit és hová adjunk. A tanítványok átélték a kenyérszaporítás csodáját, mi viszont nem mindig látjuk adakozásunk eredményét.
Ez a bibliai csodatétel nagy tanulság lett számomra. Ahogyan Jézus feltekintett az égre, nekem is többet kell imádkoznom az adakozás előtt. Azután Isten vezetése alatt, és áldásával adhatok, s bízhatom, hogy ő megsokasítja adományomat. Így válik a kevés bőségesen elegendővé.

Imádság: : Mennyei Atyánk, növeld hitünket, és szabadíts meg a kételkedéstől. Segíts, hogy szívesen, bizakodva osszuk meg a tőled kapott áldásokat. Ámen.

Isten kezében a kevés is sokká válik.
Lois M. Baker (Kansas, USA)

IMÁDKOZZUNK A SEGÉLYSZERVEZETEK MUNKÁJÁÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek