2007. december 9. vasárnap

1 Jézus Krisztus, az Isten Fia evangéliumának kezdete, 2 amint meg van írva Ézsaiás próféta könyvében: "Íme, elküldöm előtted követemet, aki elkészíti utadat; 3 kiáltó hangja szól a pusztában: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!" 4 Történt pedig, hogy János keresztelt a pusztában, és hirdette a megtérés keresztségét a bűnök bocsánatára. 5 Akkor kiment hozzá Júdea egész vidéke, kimentek a jeruzsálemiek is mind, és - amikor megvallották bűneiket - megkeresztelte őket a Jordán vizében. 6 János ruhája teveszőrből volt, derekán bőrövet viselt, sáskát evett, meg erdei mézet, 7 és ezt hirdette: "Utánam jön, aki erősebb nálam, és én még arra sem vagyok méltó, hogy lehajolva saruja szíját megoldjam. 8 Én vízzel kereszteltelek meg titeket, ő pedig Szentlélekkel fog megkeresztelni."

Mk 1,1-8.

HELYREÁLLÍTÁS

Íme, elküldöm előtted követemet, aki elkészíti utadat; kiáltó hangja szól a pusztában: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit! (Mk 1,2-3)

Úgy látszott, hogy a farizeusok kijelölték az igaz utat, amelyen Izrael népének mennie kell. Keresztelő János azonban látott ebben egy problémát. Izraelnek a megtört szívre és a bűnbánó lélekre volt szüksége. A megtérésről és a felkészülésről szóló tanítás által a nép szíve kész lehet Jézus Krisztus új üzenetének befogadására: Isten az ő nagy szeretete által meg akarja váltani az embert a kárhozattól. Közeleg a Nagy Szabadító, aki helyreállítja az ember és Isten kapcsolatát. Izrael népének tiszta, befogadó szívre van szüksége, hogy meghallja ezt az üzenetet.
Minden megújulás lényege a bűnbánatban rejlik. Ha a mások vétke felett sajnálkozok, és arról beszélek, mennyi bántás ért engem, nem sok helyreállítás származik ebből. Teljes gondolkodásmód változásra van szükség, késznek kell lennem az önvizsgálatra, vétkeim bevallására.
Keresztelő János a radikális szemléletváltás példáját mutatta be. Különös módon élt, furcsán étkezett és öltözködött. Szabad volt az anyagiasságtól és a farizeusok törvényeskedésétől, világosan hallotta Istent, és közvetítette az üzenetet. Ha levetkőzzük a világiasságot és a vallásosságot, mi is hallani fogjuk Isten hangját, és szívünk kész lesz elfogadni a helyreigazítást.

Imádság: : Mutasd meg Istenünk, hogyan szabadulhatunk meg a világiasságtól és a hamis vallásosságtól. Ámen.

Mit kell eltakarítanom életemből az eljövendő Krisztus útjából?
Jan Johnson (Kalifornia, USA)

IMÁDKOZZUNK AZ EVANGÉLIUMOT HIRDETŐKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek