2007. szeptember 12. szerda

23 Abban az időben nem csekély zavargás támadt az Úr útja miatt. 24 Mert egy ötvös, név szerint Demeter, ezüstből kis Artemisz-templomokat készített, és ezáltal nem csekély keresethez juttatta a mestereket. 25 Ez az ember összegyűjtötte a mestereket, valamint a hasonló foglalkozásúakat, és így szólt hozzájuk: "Férfiak, tudjátok, hogy ebből a keresetből származik a mi jólétünk. 26 De látjátok, és halljátok, hogy nemcsak Efezusban, hanem szinte az egész Ázsiában nagy tömeget nyert meg és vezetett félre ez a Pál, aki azt mondja, hogy amiket emberkéz alkot, azok nem istenek. 27 Nemcsak az a veszély fenyeget azonban, hogy ez a mesterség csődbe jut, hanem az is, hogy a nagy istennőnek, Artemisznek a templomát is semmibe veszik, és így ő, akit egész Ázsia és az egész földkerekség tisztel, el fogja veszteni dicsőségét." 28 Amikor ezeket hallották, haragra gerjedtek, és így kiáltoztak: "Nagy az efezusi Artemisz!" 29 A zűrzavar kiterjedt az egész városra. Majd megragadva a macedón Gájuszt és Arisztarkhoszt, Pál útitársait, egy akarattal a színházba rohantak. 30 Pál is be akart menni a népgyűlésbe, de őt nem engedték a tanítványok. 31 Néhány ázsiai főtisztviselő, aki barátja volt, szintén üzent neki, és kérte, hogy ne menjen el a színházba. 32 Ott pedig az egyik ezt, a másik azt kiáltozta; a gyűlés ugyanis zűrzavarba torkolott, és a legtöbben azt sem tudták, miért jöttek össze. 33 A tömegből a zsidók Sándort állították az emelvényre, őt előre küldve, aki azután kezével intve védőbeszédet akart mondani a népgyűlés előtt. 34 De amikor felismerték, hogy zsidó, egyetlen kiáltás tört ki mindenkiből, és ezt lehetett hallani mintegy két órán át: "Nagy az efezusi Artemisz!" 35 Végre a város jegyzője lecsendesítette a sokaságot, és így szólt: "Efezusi férfiak, van-e olyan ember, aki ne tudná, hogy Efezus városa a nagy istennő, Artemisz templomának, és az ő égből leszállt képének az őrizője? 36 Mivel tehát ezt senki nem vitathatja, nyugodjatok meg, és ne kövessetek el semmiféle meggondolatlanságot. 37 Mert idehoztátok ezeket az embereket, akik nem templomrablók, és nem is káromolják a mi istennőnket. 38 Ha tehát Demeternek és a hozzá tartozó mestereknek panaszuk van valaki ellen, vannak törvénykezési napok, és vannak helytartók, pereljenek ott egymással. 39 Ha pedig ezenkívül van valami kívánságotok, a törvényes népgyűlésen azt is el lehet intézni. 40 Mert így is az a veszély fenyeget minket, hogy lázadással vádolnak a mai nap miatt; nincs ugyanis semmiféle oka, amellyel meg tudnánk magyarázni ezt a csődületet." Ezeket mondva feloszlatta a gyűlést.

ApCsel 19,23-41.

A LEGJOBB ÚTIKÖNYV

Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága. (Zsolt 119,105)

Néhány évvel ezelőtt férjemmel és egy útitársunkkal felkerestük Efezus romjait Törökországban. Az ősi terület felfedezése közben az Artemis istennőnek emelt templommaradványokhoz értünk. Leültünk a régi színházban, az egykori népgyűlések helyszínén. Szokásunk szerint különböző útikalauzokból olvastunk fel, és összehasonítottuk azok tartalmát. A férjem a magunkkal hozott útikönyvből olvasta fel a vonatkozó részt, majd a barátunk a saját könyvéből. Ezután én következtem.
Egy Pál nevű férfiről olvastam, aki közel 2000 évvel ezelőtt járt Efezusban. Az efezusi ötvösök, akik megélhetésüket az Artemisz bálványok készítéséből biztosították, dühösek lettek Pálra, mivel azt hirdette, hogy "amiket emberkéz alkot, azok nem istenek." (ApCsel 19,26) Ha tehát a nép elfordulna Artemisztől, ők elveszítenék keresetüket. Haragjukban lázongást szítottak. A lakosság ugyanabban a színházban gyűlt össze, ahol most ültünk. Befejeztem a történetet, és útitársunk megszólalt: "Ez rendkívül érdekes volt. Melyik útikönyvből való?"
"A legkitűnőbből" - válaszoltam, és átnyújtottam a Bibliámat. A Biblia, mint egy útikönyv útbaigazít minket, és segít elkerülni a kelepcéket. De az útbaigazítás mellett az Isten szava teljes bizalomra és hitre méltó.

Imádság: : Istenünk, köszönjük Igédet és a belőle utunkra áradó fényt. Vezess bennünket naponta a te ösvényeden. Ámen.

A Biblia üzenete kiállja az idők próbáját.
Melanie Rook Welfing (Dél-Holland, Hollandia)

IMÁDKOZZUNK AZ ÉLETÜK CÉLJÁT KERESŐ EMBEREKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek