2007. szeptember 26. szerda

15 Azután Jeruzsálembe értek. Bemenve a templomba, Jézus kezdte kiűzni azokat, akik árusítottak és vásároltak a templomban, felborította a pénzváltók asztalait, a galambárusok székeit, 16 és nem engedte, hogy valaki edényt vigyen át a templomon. 17 Azután így tanította őket: "Nincs-e megírva: Az én házam imádság háza lesz minden nép számára? Ti pedig rablók barlangjává tettétek." 18 Meghallották ezt a főpapok és az írástudók, és keresték a módját, hogyan veszítsék el. Féltek ugyanis tőle, mert tanítása magával ragadta az egész sokaságot. 19

Mk 11,15-18.

SZELÍD VAGY GYENGE?

Jézus így tanította őket: "Nincs-e megírva: Az én házam imádság háza lesz minden nép számára? Ti pedig rablók barlangjává tettétek." (Mk 11,17)

Sok embernek nehéz elfogadnia, hogy Jézus hogyan lehetett egyszerre harcias, hatalmas és mégis alázatos, szelíd. A minap lifttel mentem fel az irodámba, és közben hallottam, hogy az egyik nő azt mesélte, a barátnője túl alázatos, nincs benne semmi önbecsülés. Ahogy az irodámhoz értem, eszembe jutott a Hegyi beszédből az az ige: "Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." (Mt 5,5)
Napjaink társadalmi felfogása összekeveri a szelídséget az önbecsülés hiányával, a bátortalansággal. A szelídségnek a Szentírás szerint sokkal összetettebb jelentése van. A szelídség azt jelenti, hogy erőnket Isten felügyelete alá rendeljük. Az Isten iránti elkötelezettségből, a lélek alázatából nő, és belső békéhez vezet. Jézus ilyen szelídségre hív. Másrészt mi is bátran felléphetünk, különösen, ha a hitünk megvédéséről van szó.
Jézus sem félénken, sem gerinctelenül nem viselkedett, amikor a kufárokat kikergette a templomudvarból. Nem hiányzott belőle a bátorság és az öntudat. Isten előtt szelíd és alázatos volt, de Isten igazságát bátran hirdette.

Imádság: : Urunk, segíts szelídnek, de nem gyengének, bátornak, de nem arrogánsnak lennünk. Ámen.

A szelídség egy békés, gyengéd bensőből fakad.
Donald L. Maly (Texas, USA)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIKNEK BÁTORSÁGRA VAN SZÜKSÉGÜK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek