2008. augusztus 21. csütörtök

1 Amikor egyszer a sokaság Jézushoz tódult, és hallgatta az Isten igéjét, ő a Genezáret-tó partján állt. 2 Meglátott két hajót, amely a part mentén vesztegelt; a halászok éppen kiszálltak belőlük, és hálóikat mosták. 3 Ekkor beszállt az egyik hajóba, amelyik Simoné volt, és megkérte, hogy vigye őt egy kissé beljebb a parttól, azután leült, és a hajóból tanította a sokaságot. 4 Miután abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: "Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!" 5 Simon így felelt: "Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat." 6 S amikor ezt megtették, olyan nagy tömeg halat kerítettek be, hogy szakadoztak a hálóik; 7 ezért intettek társaiknak, akik a másik hajóban voltak, hogy jöjjenek és segítsenek nekik. Azok pedig odamentek, és annyira megtöltötték mind a két hajót, hogy majdnem elsüllyedtek. 8 Simon Péter ezt látva leborult Jézus lába elé, és így szólt: "Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!" 9 A halfogás miatt ugyanis nagy félelem fogta el őt és azokat, akik vele voltak és segítettek; 10 de ugyanígy Jakabot és Jánost, a Zebedeus fiait is, akik társai voltak Simonnak. Jézus akkor így szólt Simonhoz: "Ne félj, ezen túl emberhalász leszel!" 11 Erre kivonták a hajókat a partra, és mindent otthagyva követték őt.

Lk 5,1-11.

EVEZZ A MÉLYRE!

Jézus ezt mondta Simonnak: "Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!" (Lk 5,4)

Jézus javaslata leendő tanítványai számára sokkal több volt egy szívesség viszonzásánál, amiért használhatta a hajójukat vagy egy ötletnél, hogyan foghatnak halat egy máskülönben eredménytelen nap után. A halászok fáradtak voltak, pihenni vágytak. Szinte elképzeljük, ahogy azt mondják: "Újra kimenni? És a mély vízre?" A csoda aznap nemcsak a temérdek hal volt, amit fogtak, hanem Péter és a többiek hajlandósága, hogy engedelmeskedjenek Jézus parancsának, az eredmény reményében. Készségük előrevetítette későbbi életüket jellemző odaadásukat Jézus felé.
Amikor mi, keresztyének csak a saját üdvösségünkkel törődünk, olyanok vagyunk, mint a part közelében hálót vető halászok. Jézus igazi követéséhez szükség lehet a mélyebb vízre kihajóznunk. Akár egy kedves cselekedet, akár tanúságtétel vagy egy elsuttogott imádság által életünk és cselekedeteink minden nap példázhatják az aktív keresztyénséget, amelyre - mint ama első tanítványok - mi is elhívást kaptunk.

Imádság: : Jó Atyánk, segíts felismernünk vezetésedet az életünkben, és engedelmeskednünk. Ámen.

Krisztus minden nap kihívások elé állít, hogy engedelmeskedjünk neki.
Richard L. Mabry (Texas, USA)

IMÁDKOZZUNK, HOGY ENGEDELMESKEDNI TUDJUNK KRISZTUSNAK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek