2008. december 26. péntek

3 Ellenben paráznaság, bármiféle tisztátalanság vagy nyerészkedés még szóba se kerüljön közöttetek, ahogyan ez szentekhez méltó; 4 se szemérmetlenség, se ostoba beszéd vagy kétértelműség: ami nem illik, hanem inkább a hálaadás. 5 Hiszen jól tudjátok, hogy egyetlen paráznának, tisztátalannak vagy nyerészkedőnek, azaz bálványimádónak sincs öröksége a Krisztus és az Isten országában. 6 Senki meg ne tévesszen titeket üres beszédével, hiszen éppen ezekért sújtja Isten haragja az engedetlenség fiait. 7 Ne vegyetek tehát részt ezekben. 8 Mert egykor sötétség voltatok, most azonban világosság vagytok az Úrban: éljetek úgy, mint a világosság gyermekei. 9 A világosság gyümölcse ugyanis csupa jóság, igazság és egyenesség. 10 Ítéljétek meg tehát, mi kedves az Úrnak, 11 és ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket. 12 Mert amiket titokban tesznek, azokról még beszélni is szégyen, 13 de mindaz, amit a világosság leleplez, nyilvánvalóvá lesz. 14 Mert minden, ami nyilvánvalóvá lett, az világos. Ezért mondja: "Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus."
15 Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, 16 kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. 17 Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata.
18 Ne részegeskedjetek, mert a borral léhaság jár együtt, hanem teljetek meg Lélekkel, 19 mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket; énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak, 20 és adjatok hálát az Istennek, az Atyának mindenkor mindenért, a mi Urunk Jézus Krisztus nevében.

Ef 5,3-20.

KARÁCSONY ÉJJELÉN

Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket. (1Pt 2,9)

Jézus születésekor "pásztorok tanyáztak a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett." (Lk 2,8) A világ, amelybe Jézus jött, sötét volt, mint az éjszaka. Rómában egy vasöklű katonai uralkodó volt hatalmon, Palesztina kormányzója pedig a kegyetlen Heródes volt. Mária és József Betlehembe mentek, hogy összeírják őket, és befizessék az adót egy diktátornak. A világ éhségtől, szegénységtől, betegségektől és tudatlanságtól szenvedett. A meghitt karácsonyi énekeink alatt megfeledkezünk arról, milyen kíméletlen világba született bele Jézus.
Mai világunkat háborúk, politikai konfliktusok, hurrikánok, földrengések, szökőárak, éhség, betegségek, tudatlanság, szegénység és faji megkülönböztetés sújtja. Mindannyian átélünk időnként valamilyen veszteséget és csalódást. Haláleset, érzelmi csőd, családi perpatvar, magányosság és öngyilkosság rontja meg a karácsonykor hirdetett nagy örömöt. És saját bűnünk sötétsége nyomasztó teherként nehezedik ránk.
De Jézus éppen azért jött, mert a világ sötét és bajokkal teli. Fénye és szeretete áthatol a sötétségen, és ha követjük őt, miénk lesz a "világ világossága." (Jn 8,12)

Imádság: : Istenünk, hadd emlékezzünk az angyalok által hirdetett békesség mai aktualitására. Ámen.

Mit tegyek, hogy Krisztus fényét vigyem a sötét világba?
Gus Browning (Texas, USA)

IMÁDKOZZUNK AZ ÜNNEPEKEN DEPRESSZIÓBAN SZENVEDŐKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek