2008. június 18. szerda

14 Ne zsákmányold ki a nyomorult és szegény napszámost, akár atyádfia, akár jövevény, aki országodban, városaidban lakik. 15 Még aznap add meg a bérét, mielőtt lemegy a nap, mert nyomorult ő, és sóvárog utána, és az ÚRhoz kiált miattad; téged pedig vétek fog terhelni. 16 Ne kelljen meghalniuk az apáknak a fiakért, a fiaknak se kelljen meghalniuk az apákért. Mindenkinek a maga vétkéért kell meghalnia! 17 Ne forgasd ki jogaiból a jövevényt és az árvát, és ne vedd zálogba az özvegy ruháját! 18 Emlékezz arra, hogy szolga voltál Egyiptomban, de kiváltott onnan Istened, az ÚR. Ezért parancsolom neked, hogy így cselekedj. 19 Ha learatod aratni valódat a mezőn, és ott felejtesz egy kévét a mezőn, ne menj vissza fölvenni. Legyen az a jövevényé, árváé és özvegyé. Így megáldja Istened, az ÚR, kezed minden munkáját. 20 Ha levered olajfád termését, utána már ne szedegess, maradjon az a jövevénynek, árvának és özvegynek. 21 Ha leszüreteled szőlődet, utána már ne böngésszél, maradjon az a jövevénynek, árvának és özvegynek. 22 Emlékezz arra, hogy szolga voltál Egyiptomban! Ezért parancsolom neked, hogy így cselekedj.

5Móz 24,14-22.

IDEGEN IDŐK

Ne sanyargasd a jövevényt, hiszen ti ismeritek a jövevény éle-tét, mert ti is jövevények voltatok Egyiptomban. (2Móz 23,9)

A Szentírás újra és újra foglakozik azoknak a helyzetével, akiknek kevés szószólójuk és szűkös lehetőségeik voltak. Izráel népe sokszor átélte a szolgaság időszakait történelme során. Ezért Isten azt várta az Izraelitáktól, hogy legyenek gyengédek másokhoz, és igazságosan bánjanak mindenkivel, még az idegenekkel és kívülállókkal is.
Istennek hasonló akarata van ránk nézve is. Nekünk, 21. századi keresztyéneknek is érzékenynek kell lennünk a kitaszítottak és magányosok felé: rámosolyoghatunk egy nevelőszülők által nevelt gyermekre, meghívhatunk ebédre egy cserediákot, aki kényelmetlenül érzi magát egy idegen kultúrában, időt szánhatunk egy idős szomszédra, aki ötvenéves házasság után most veszítette el társát.
Legtöbben átéltük már, milyen érzés kívülállónak lenni egy új környezetben, legyen az új munkahely, iskola, lakóhely, vagy egy új családi környezet. Ha visszagondolunk ezekre az "idegen időkre", vegyünk bátorságot, és közvetítsük Isten szeretetét kedves szavainkkal, és cselekedeteinkkel mások felé.

Imádság: : Urunk, emlékeztess bennünket, hogy nem azért helyezel utunkba bizonyos embereket, hogy kényelmetlenséget okozz nekünk, hanem lehetőséget adsz, hogy áldásodat továbbadjuk. Ámen.

Miben segítek a közelemben élőkön?
Maureen Baird (Kalifornia, USA)

IMÁDKOZZUNK KÖRNYEZETÜNK ÚJ LAKÓIÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek