2008. június 21. szombat

10 A ládát vivő papok a Jordán közepén álltak, amíg végbe nem ment mindaz, amit Józsué az ÚR parancsára elmondott a népnek. Mindezt már Mózes így parancsolta Józsuénak. A nép pedig sietve átkelt. 11 Miután az egész nép mindenestül átkelt, az ÚR ládája is átkelt a papokkal együtt, és a nép élére állt. 12 Rúben fiai, Gád fiai és Manassé törzsének a fele is harcra készen kelt át Izráel fiai élén, ahogyan meghagyta nekik Mózes. 13 Mintegy negyvenezer fölfegyverzett ember kelt át az ÚR színe előtt, hogy harcoljon Jerikó síkságán. 14 Az ÚR naggyá tette azon a napon Józsuét egész Izráel szemében. Éppúgy tisztelték egész életében, mint ahogyan Mózest tisztelték. 15 Az ÚR azt mondta Józsuénak: 16 Parancsold meg a Bizonyság ládáját vivő papoknak, hogy jöjjenek ki a Jordánból. 17 Józsué tehát megparancsolta a papoknak, hogy jöjjenek ki a Jordánból. 18 Amikor kijöttek az ÚR szövetségládáját vivő papok a Jordán közepéből, alighogy szárazra tették lábukat, visszatért helyére a Jordán vize, és úgy folyt egész medrében, mint azelőtt. 19 Az első hónap tizedikén jött fel a nép a Jordánból, és tábort ütött Gilgálban, Jerikó keleti határán. 20 Azt a tizenkét követ, amelyet a Jordánból vettek ki, Gilgálban állíttatta föl Józsué, 21 és ezt mondta Izráel fiainak: Ha majd megkérdezik fiaitok apáiktól, hogy miféle kövek ezek, 22 magyarázzátok el fiaitoknak, hogy szárazon kelt át Izráel itt a Jordánon. 23 Mert Istenetek, az ÚR kiszárította a Jordán vizét előttetek, amíg átkeltetek. Így cselekedett Istenetek, az ÚR a Vörös-tengerrel is, kiszárította előttünk, amíg átkeltünk rajta, 24 hogy megismerje a föld minden népe az ÚR kezét, hogy milyen erős az, és hogy féljétek Isteneteket, az URat mindenkor.

Józs 4,10-24.

SZÉTVÁLASZTOTT VIZEK

Mert Istenetek, az Úr kiszárította a Jordán vizét előttetek, amíg átkeltetek. Így cselekedett az Úr, hogy megismerje a föld minden népe az Úr kezét, hogy milyen erős az, és hogy féljétek Isteneteket, az Urat mindenkor. (Józs 4,23-24)

Mindig azt gondoltam, hogy a teológia utolsó félévét az elért eredményeim feletti öröm hatja majd át, de sokkal inkább úgy tűnt, hogy ez az időszak több szorongást hoz, mint örömöt. Elképzelésem sem volt, mi lesz a diplomaosztás után. Abban a félévben kezdtem el ovasni Józsué könyvét. Kölönösen a 4,10-24 ragadta meg a figyelmemet. Az izráelitákat szorongással és bizonytalansággal töltötte el az előttük álló gyökeres változás. Az én helyzetem is ugyanolyan volt, mint amilyen az övék lehetett. Ráébredtem, hogy ahogyan Isten a Jordánon keresztül utat készített Izráelnek, utat fog készíteni nekem is. Lehet, hogy még nem látom, de ott lesz. Isten döntése, hogy megmutatja-e nekem.
Isten szétválsztotta a Jordán vizét, és az izráeliták meglátták, hogy mennyire erős, dicsőséges és hatalmas Istent szolgálnak. Ugyanez az Isten nem fog minket a víz szélén álldogálva hagyni. Ő akkor is tud utat készíteni, ha mi nem látunk rá lehetőséget. Mert ilyen az Isten hatalmának és szeretetének természete.

Imádság: : Istenünk, mutasd meg az utat, amit nekünk szántál, s adj hozzá bátorságot, hogy végigmenjünk rajta. Ámen.

Isten akkor is tud utat készíteni, ha mi nem látunk rá megoldást.
Emily English (Kentucky, USA)

IMÁDKOZZUNK A TEOLÓGUS HALLGATÓKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek