2008. május 30. péntek

1 Akkor Józsué, Nún fia, titkon két kémet küldött Sittímből, és ezt mondta nekik: Menjetek, vegyétek szemügyre azt a földet és Jerikót. Azok elmentek, betértek egy Ráháb nevű parázna nő házába, és ott lefeküdtek. 2 De Jerikó királyát figyelmeztették: Vigyázz! Izráeli férfiak jöttek ide az éjjel, hogy kémkedjenek az országban. 3 Jerikó királya ezt üzente Ráhábnak: Add ki azokat a férfiakat, akik hozzád érkeztek, és betértek a házadba, mert azért jöttek, hogy kikémleljék az egész országot. 4 Az asszony azonban fogta, és elrejtette a két férfit, majd ezt mondta: Igaz, hogy betértek hozzám azok a férfiak, de nem tudtam, honnan valók. 5 Kapuzárás idején, amikor besötétedett, eltávoztak. Nem tudom, hová mentek azok a férfiak. Fussatok gyorsan utánuk, mert még utolérhetitek őket! 6 Pedig fölvitte őket a háztetőre, és elbújtatta a lenkóró közé, ami ki volt rakva a háztetőn. 7 A városbeli férfiak pedig üldözőbe vették őket a Jordán gázlói felé vivő úton. A kaput pedig, amint kimentek az üldözők, bezárták.
8 Még le sem feküdtek a kémek, amikor fölment hozzájuk Ráháb a háztetőre, 9 és ezt mondta nekik: Tudom, hogy az ÚR nektek fogja adni ezt a földet, hiszen rettegés fogott el bennünket, és remeg tőletek mindenki, aki ezen a földön lakik. 10 Mert hallottuk, hogyan szárította ki az ÚR előttetek a Vörös-tenger vizét, amikor kijöttetek Egyiptomból, és hogy a Jordánon túl, mit tettetek Szíhónnal és Óggal, az emóriak két királyával, akiket kiirtottatok. 11 Amikor ezt meghallottuk, megdermedt a szívünk, és még a lélegzete is elállt mindenkinek miattatok. Bizony, a ti Istenetek, az ÚR az Isten fönn a mennyben és lenn a földön.

Józs 2,1-11.

SAJÁT ISTENSÉGEK

Ráháb mondta: "Bizony, a ti Istenetek, az Úr az Isten fönn a mennyben és lenn a földön." (Józs 2,11)

Jakab apostol azt kérdezi levelében: "a parázna Ráháb is, nem cselekedetből igazult-e meg, amikor befogadta a követeket?" (Jak 2,25) Bár Ráháb segítette az izraeli kémeket, mégis a különleges bibliai hősök közé tartozik. Tanúbizonyságot tett istenfélelméről, Isten pedig méltányolta hitét. "Hit által nem veszett el az engedetlenekkel együtt Ráháb, a parázna nő, amikor a kémeket békességgel befogadta." (Zsid 11,31) Isten, akiben Ráháb hitt, hatalmasabb volt, mint Jerikó bálványai.
Az én "bálványaim" természetesen másfélék, mint a Jerikóiak. Reklámok befolyásolnak az életminőséget javító termékeikkel. Amikor az élsportolókra, a nagy befolyású politikusokra, és a sikeres üzletemberekre tekintek, nagy a kísértés, hogy én is vágyakozzak életvitelük iránt. De az Isten hatalma és szeretete sokkal nagyobb és értékesebb mindannál, amit ezek az "istenségek és bálványok" kínálhatnak.
Ha kivetve szívünkből korunk bálványait Isten félelmében és akaratának teljesítése szerint élünk, ő megjutalmaz a belé vetett bizalomért. Ráhábhoz hasonlóan, megszabadít a múlt bűneitől, és Isten családjába fogad.

Imádság: : Urunk, mutasd meg szívünk bálványait. Segíts benned bíznunk, és egyedül téged követnünk. Ámen.

"Ne legyen más istened rajtam kívül!" (2Móz 20,3)
Steve Armstrong (Texas, USA)

IMÁDKOZZUNK A PROSTITÚCIÓ ÁLDOZATAIÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek