2008. március 29. szombat

5 A filiszteusok is összegyűltek, hogy harcba bocsátkozzanak Izráellel: harmincezer harci kocsi, hatezer lovas és oly sok nép, mint a tengerpart homokja. Felvonultak és tábort ütöttek Mikmásznál, Bét-Áventől keletre. 6 Amikor látták az izráeliek, hogy bajban vannak, mert már megszorították a hadinépet, barlangokban, üregekben, kősziklák között, sziklahasadékokban és vermekben rejtőzött el a nép. 7 A héberek átkeltek a Jordánon Gád és Gileád földjére. Saul pedig még Gilgálban volt, és az egész nép riadtan sorakozott mögéje. 8 Azután várt hét napig, a Sámuel által meghatározott időig, de Sámuel nem érkezett meg Gilgálba, a nép pedig széledezni kezdett tőle. 9 Akkor ezt mondta Saul: Hozzátok ide az égőáldozatot és a békeáldozatot! És bemutatta az égőáldozatot. 10 Alig végezte be az égőáldozat bemutatását, amikor megérkezett Sámuel. Saul eléje ment, hogy áldással köszöntse őt. 11 De Sámuel ezt mondta: Mit tettél? Saul így felelt: Amikor láttam, hogy a nép széledezni kezd tőlem, te pedig nem érkeztél meg a megállapított időre, de a filiszteusok már összegyűltek Mikmászban, 12 azt gondoltam, hogy mindjárt rám törnek a filiszteusok Gilgálba, és én még nem esedeztem az ÚRhoz. Összeszedtem tehát magam, és bemutattam az égőáldozatot. 13 Akkor ezt mondta Sámuel Saulnak: Ostobaságot követtél el! Nem teljesítetted Istenednek, az ÚRnak a parancsát, amelyet parancsolt neked, pedig most véglegesen megerősítette volna az ÚR Izráelben a királyságodat. 14 Most azonban nem lesz királyságod maradandó. Keresett magának az ÚR szíve szerint való embert, és őt tette az ÚR népe fejedelmévé, mert te nem teljesítetted, amit az ÚR parancsolt.

1Sám 13,5-14.

A VÉGSŐ SÍRFELIRAT

Megtaláltam Dávidot, Isai fiát, a szívem szerint való férfit, aki teljesíti minden akaratomat. (ApCsel 13,22)

Mindig kedvteléssel olvasom a régi sírkövek feliratait. Akár humorosak, akár komolyak vagy ösztönzők, tükrözik az elhunyt személy jellemét, és azt az örökséget, amit az utókor számára igyekezett hátrahagyni. Ezek a régi feliratok elgondolkodtattak, én hogyan szeretnék megmaradni mások emlékezetében. Számomra a legszebb elismerés, a következő lenne: "Isten szíve szerint való férfi."
Isten megadta Dávid királynak ezt a nagy megtiszteltetést. De mit jelenthet "Isten szíve szerint való"-nak lenni? A mai vers választ ad erre. Isten leváltotta Saul királyt engedetlensége miatt, aki ahelyett, hogy Isten parancsát követte volna, a saját kezébe vette az irányítást. Ezzel éles ellentétben, Dávid Isten irányítását akarta követni. Hogyan lehetséges ma ugyanez, hogy Isten kívánságát saját érdekeink elé helyezzük?
Napi időbeosztásom, szavaim, tetteim bizonyítják-e Isten felé való odaszánásomat, engedelmességemet? Akik majdan sírkövünket emelik, összegezhetik-e életünket ezekkel a becses szavakkal: "Egy Isten szíve szerint való ember"?

Imádság: : Drága Istenünk, segíts, hogy szívünk vágyai igazodjanak a te életünkre vonatkozó terveidhez. Ámen.

Milyen lelki örökséget szeretnék hátrahagyni?
Terry Thomas Bowman (Észak-Karolina, USA)

IMÁDKOZZUNK, HOGY ÉLETÜNK ISTEN TETSZÉSÉRE LEGYEN!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek