2014. április 8. kedd

Akkor egy előkelő ember megkérdezte tőle: "Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" Jézus ezt válaszolta neki: "Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, egyedül csak az Isten. A parancsolatokat tudod: Ne paráználkodj, ne ölj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, tiszteld apádat és anyádat!" Ő pedig így szólt: "Ezt mind megtartottam ifjúságomtól fogva." Amikor Jézus ezt hallotta, így szólt hozzá: "Még egy fogyatkozás van benned: add el minden vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem." Az pedig, mikor ezt meghallotta, nagyon elszomorodott, mert igen gazdag volt. Jézus ezt látva, így szólt: "Milyen nehezen mennek be az Isten országába azok, akiknek vagyonuk van. Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni." Akik pedig ezt hallották, megkérdezték: "Akkor ki üdvözülhet?" Ő így felelt: "Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges."
Ekkor így szólt Péter: "Íme, mi elhagytuk mindenünket, és követtünk téged." Ő pedig ezt mondta nekik: "Bizony, mondom néktek, hogy senki sincs, aki elhagyta házát vagy feleségét, testvéreit, szüleit vagy gyermekeit az Isten országáért, hogy ne kapná vissza sokszorosát már ebben a világban, a jövendő világban pedig az örök életet."
Azután maga mellé vette a tizenkettőt, és így szólt hozzájuk: "Most felmegyünk Jeruzsálembe, és az Emberfián beteljesedik mindaz, amit a próféták megírtak. A pogányok kezébe adják, kigúnyolják, meggyalázzák, leköpik, és miután megostorozták, megölik, de a harmadik napon feltámad."

Lk 18,18-33.

MINDENT HÁTRAHAGYVA

Azután maga mellé vette a tizenkettőt, és így szólt hozzájuk: Most felmegyünk Jeruzsálembe, és az Emberfián beteljesedik mindaz, amit a próféták megírtak. (Lk 18,31)

A mai igében Jézus biztosítja tanítványait, hogy örök életük lesz. Majd a következő versben közli, hogy felmegy Jeruzsálembe, hogy ott szörnyű halált haljon. Miután a tanítványok otthagyták munkájukat, családjukat, hogy kövessék Jézust, most szembe kell nézniük a szörnyű valósággal, hogy az, akit követnek, nemsokára meghal. Talán az is megfordult a fejükben, hogy nekik is meg kell halniuk.
Ma is előfordul, hogy ha Krisztussal akarunk járni, el kell hagynunk a régi életünket. Mikor a továbbtanulásról kellett döntenem, egy olyan egyetemet néztem ki, ami elég messze volt a lakóhelyemtől. Úgy éreztem, Isten hív oda, mégis nagyon nehéz volt a döntés. Féltem elhagyni a megszokottat az ismeretlenért, lemondani az otthoni lehetőségekről, feladni az akkor annyira fontos dolgokat.
A fenti igeszakaszból nyertem bátorítást. Néha Krisztus követése azt jelenti, hogy el kell hagynunk az ismerős, megszokott, biztonságot nyújtó dolgokat. Szembe kell néznünk kényelmes szokásaink és esetleges lehetőségeink elvesztésével. Ha hűségesen követjük Jézust, bármerre hív, új élet vár ránk, ahogy a tanítványok is egy új életet kaptak húsvét reggelén.

Imádság: Drága Urunk, segíts, hogy ott tudjuk hagyni a megszokott helyünket azért, hogy téged kövessünk. Ámen.

Mit kell hátrahagynom azért, hogy Krisztust kövessem?
Alison VanBuskirk Philip (New Jersey, USA)

IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKI ÚJ HELYRE KÖLTÖZIK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2014 Április
Ke Sze Cs Szo Va
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek