2014. október 6. hétfő

Azután így beszélt Mózeshez az ÚR: Szólj Izráel fiaihoz, és mondd el nekik, hogy melyek az ÚR ünnepei, amelyeket ki kell hirdetnetek, szent ünnepre való hívással. Ezek az én ünnepeim: Hat napon át végezhetitek munkátokat, de a hetedik napon teljes nyugalom legyen szent összegyülekezéssel. Semmi munkát ne végezzetek; az ÚRtól rendelt pihenőnap legyen az mindenütt, ahol laktok. Ezek az ÚR ünnepei, a szent összegyülekezések, amelyeket ki kell hirdetnetek meghatározott idejükben: Az első hónapban, a hónap tizennegyedikén estefelé van az ÚR páskája. Ennek a hónapnak a tizenötödik napja pedig az ÚR kovásztalan kenyereinek ünnepe. Hét napig kovásztalan kenyeret egyetek. Az első napon szent összegyülekezésetek legyen. Ne végezzetek semmilyen foglalkozáshoz tartozó munkát. Hét napon át mutassatok be tűzáldozatot az ÚRnak. A hetedik napon szent összegyülekezésetek legyen, ne végezzetek semmilyen foglalkozáshoz tartozó munkát.
Azután így beszélt Mózeshez az ÚR: Szólj Izráel fiaihoz, és ezt mondd nekik: Ha bementek arra a földre, amelyet én adok nektek, és aratjátok annak termését, vigyétek el aratásotok első kévéjét a paphoz. Az mutassa fel a kévét az ÚR előtt azért, hogy ő kedvesen fogadja tőletek. A szombat után következő napon mutassa fel azt a pap. A kéve felmutatásának a napján készítsetek egy hibátlan, esztendős bárányt égőáldozatul az ÚRnak. Amellé ételáldozatul kéttized véka finomlisztet olajjal. Kedves illatú tűzáldozat ez az ÚRnak. Italáldozatul pedig egynegyed hin bort adjatok. Kenyeret, pörkölt vagy zsenge gabonaszemeket ne egyetek egészen addig a napig, amíg el nem viszitek Isteneteknek az őt megillető áldozatot. Örök rendelkezés ez nektek nemzedékről nemzedékre minden lakóhelyeteken.
Számoljatok a szombatra következő naptól, tehát attól a naptól, amelyen elviszitek a felmutatásra szánt kévét, hét teljes hetet. Ötven napot számoljatok a hetedik szombat utáni napig és akkor mutassatok be új ételáldozatot az ÚRnak. Hozzatok lakóhelyetekről két kenyeret felmutatási áldozatul; kéttized véka finomlisztből készüljenek, kovásszal sütve, az első termésből való áldozatul az ÚRnak. A kenyéren kívül mutassatok be hét hibátlan, esztendős bárányt, egy bikaborjút meg két kost. Legyenek ezek az ÚR égőáldozatai, a hozzájuk tartozó étel- és italáldozattal együtt. Kedves illatú tűzáldozat ez az ÚRnak. Készítsetek el egy kecskebakot is vétekáldozatul, két egyéves bárányt pedig békeáldozatul. A pap mutassa fel azokat az első termésből készült kenyér fölött felmutatott áldozatként az ÚR színe előtt a két báránnyal együtt. Az ÚRnak szenteltek ezek, a papéi legyenek. És hirdessétek ki, hogy ugyanezen a napon szent összegyülekezés lesz, ne végezzetek semmilyen foglalkozáshoz tartozó munkát. Örök rendelkezés legyen ez minden lakóhelyeteken nemzedékről nemzedékre. Amikor földetek termését learatjátok, ne arassátok le egészen a mező széléig, és az aratás közben elhullottat ne szedjétek föl. Hagyd ott azokat a nyomorultnak és a jövevénynek. Én, az ÚR, vagyok a ti Istenetek!
Azután így beszélt Mózeshez az ÚR: Mondd meg ezt Izráel fiainak: A hetedik hónapban, a hónap elsején pihenőnapotok legyen, szent összegyülekezés emlékeztető kürtöléssel. Ne végezzetek semmilyen foglalkozáshoz tartozó munkát, hanem mutassatok be tűzáldozatot az ÚRnak.
Azután így beszélt Mózeshez az ÚR: Ugyanennek a hetedik hónapnak a tizedike az engesztelés napja. Szent összegyülekezésetek legyen, tartóztassátok meg magatokat, és mutassatok be tűzáldozatot az ÚRnak.

3Móz 23,1-27.

ISTEN IGÉJE MA IS SZÓL

Azután így beszélt Mózeshez az Úr: ugyanennek a hetedik hónapnak a tizedike az engesztelés napja. (3Móz 23,26-27)

Hajnal négy óra volt, csend és sötét. Csak ültem az ágyam szélén, fejemet a kezembe temetve, szörnyű depresszióba süllyedve. A bibliaolvasás volt az utolsó, amire vágytam, de a 25 éves szokás, hogy minden reggel csendességet tartok, mélyen belém rögződött.
Amikor a 3Móz 23. fejezetének végére értem, a világon semmire nem emlékeztem abból, amit olvastam, csak annyira, hogy a 23. fejezetben valami ünnepek vannak.
Amikor be akartam zárni a Bibliámat, késztetést éreztem, hogy legalább ezt a fejezetet olvassam el még egyszer, hogy tudjam, milyen ünnepeket rendelt el az Úr a népének több ezer évvel ezelőtt. Másodszor is elolvastam, és a Szentlélek szólt hozzám, gyógyítgatta sebzett szívemet. Amikor az 5. versben az Úr páskájáról, a 27. versben pedig az engesztelés napjáról olvastam, arra gondoltam, hogy a tökéletes páskabárány Krisztus, aki engesztelést szerzett az én bűneimért.
Olvasás közben Jézus áldozata a bűnbocsánat, szeretet, irgalom és kegyelem csodájának fényével elűzte a depresszió sötétségét.

Imádság: Szerető és hűséges Istenünk, köszönjük neked, hogy mindig megtalálhatunk, ha szükségünk van rád. Ámen.

Isten igéje gyógyulást és kegyelmet hoz.
Don Haddleton (Új-Dél-Wales, Ausztrália)

IMÁDKOZZUNK HÁLÁVAL ISTEN IRGALMÁÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2014 Október
Ke Sze Cs Szo Va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek