2015. március 16. hétfő

"Az idősebb fiú pedig a mezőn volt, és amikor hazajövet közeledett a házhoz, hallotta a zenét és a táncot. Előhívott egy szolgát, és megtudakolta tőle, hogy mi történik itt. Mire a szolga így felelt: A testvéred jött meg, és apád levágatta a hízott borjút, mivel egészségben visszakapta őt. Ekkor az megharagudott, és nem akart bemenni. De az apja kijött, és kérlelte. Ő azonban ezt mondta az apjának: Látod, hány esztendeje szolgálok neked, soha nem szegtem meg parancsodat, és te sohasem adtál nekem még egy kecskegidát sem, hogy mulathassak barátaimmal. Amikor pedig megjött ez a fiad, aki parázna nőkkel tékozolta el vagyonodat, levágattad neki a hízott borjút. Ő azonban ezt mondta neki: Fiam, te mindig velem vagy, és mindenem a tied. Vigadnod és örülnöd kellene, hogy ez a te testvéred meghalt és feltámadott, elveszett és megtaláltatott."

Lk 15,25-32.

A MÁSIK FIÚ

Fiam, te mindig velem vagy, és mindenem a tied. Vigadnod és örülnöd kellene, hogy ez a te testvéred meghalt és feltámadott, elveszett és megtaláltatott. (Lk 15,31-32)

A tékozló fiú története egyike Jézus legismertebb példázatainak. Amikor a történetet tanulmányozzuk, leginkább az elveszett fiú és az apa kapcsolata kerül figyelmünk középpontjába. Sokszor azonban elfeledkezünk a másik fiúról, a bátyról.
Emlékeznek, amikor a fiatalabbik fiú hazatért, és az apa lakomát rendezett ennek örömére? Az idősebbik fiú nem akart elmenni. Ehelyett inkább duzzogott és panaszkodott. Sajnos, én is gyakran a bátyhoz hasonlóan viselkedek. Ha nehéz együtt örülnöm másokkal, vagy panaszkodom, mert nem a szám íze szerint történnek a dolgok, akkor a bátyra hasonlítok. Amikor kritizálom mások erőfeszítéseit, ahelyett hogy Istenre figyelnék és őt dicsőíteném a körülményektől függetlenül, pontosan olyan vagyok, mint az idősebb testvér. Ha nem örülök, amikor valaki hitben visszatér Istenhez, akkor is a bátyra hasonlítok.
A mai történet végén az apa és fiatalabb fia örvendeztek, amikor az idősebb fiú még mindig morgolódott. A neheztelés helyett Istenre kellene figyelnünk, megosztanunk az emberekkel az evangéliumot, és örömmel fogadnunk minden Istenhez visszatérő tékozlót.

Imádság: Drága Atyánk, láttasd meg velünk azokat az indulatokat és tetteket, amik eltávolítanak tőled! Ámen.

Mivel Isten visszafogadott, én is örömmel fogadok másokat.
Andy Baker (Tennessee, USA)

IMÁDKOZZUNK A TESTVÉREKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2015 Március
Ke Sze Cs Szo Va
23 24 25 26 27 28 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek