2015. november 24. kedd

Azután eljött az ÚR angyala, és leült Ofrában a cserfa alatt, amely az Abíezer nemzetséghez tartozó Jóásé volt. A fia, Gedeon, éppen búzát csépelt a présházban, hogy megmentse Midján elől. Az ÚR angyala megjelent előtte, és így szólt hozzá: Az ÚR veled van, erős vitéz! Gedeon azonban ezt mondta neki: Kérlek, URam, ha velünk van az ÚR, miért ért bennünket mindez? Hol vannak mindazok a csodák, amelyekről atyáink beszélnek nekünk, hogy hogyan hozott ki bennünket az ÚR Egyiptomból? Most meg eltaszított bennünket az ÚR, és Midján kezébe adott! Az ÚR ekkor odafordult hozzá, és azt mondta: Menj, és a te erőddel szabadítsd meg Izráelt Midján markából! Én küldelek téged! Gedeon ezt mondta neki: Kérlek, Uram, hogyan szabadítsam meg Izráelt? Hiszen az én nemzetségem a legszegényebb Manasséban, és én a legkisebb vagyok atyám házában. Az ÚR így válaszolt neki: Majd én veled leszek, és úgy megvered Midjánt, mintha csak egy ember volna.

Bír 6,11-16.

ERŐS VITÉZ

Az Úr angyala megjelent előtte, és így szólt hozzá: Az Úr veled van, erős vitéz! (Bír 6,12)

Mikor Isten elhívott a gyülekezetünk vezetésére, megijedtem. A lelkésznek segíteni egész más dolog, mint magát a lelkészi szerepet magamra vállalni. Amikor Isten embereinek a történeteit olvasom, olyan akarok lenni, mint Dávid, aki elindult Góliáttal szemben, de sokszor úgy viselkedem, mint Saul, aki a holmik között rejtőzködött (1Sám 10,22). Az első tanítványokhoz hasonlóan habozás nélkül követni szeretném Krisztust, ehelyett sokszor kifogásokat keresek, ahogy Mózes is tette, mikor Isten elhívta őt, hogy kihozza az izraelitákat Egyiptomból.
Nem sokkal azután, hogy elfogadtam a kihívást, hogy lelkész legyek, egy hívő testvérem azt tanácsolta: olvassam el Gedeon történetét. Minél többször olvasom, annál inkább felismerem magam Gedeonban: félelem, kétség, bizonytalanság, kérdések, bátortalanság. Isten hírnöke mégis "erős vitéznek" szólította őt (Bír 6,12). Úgy tűnik, Istent nem érdekelte, hogy Gedeon mennyire erős, okos vagy tapasztalt.
Gedeon történetéből a tanulság számomra: Istennek nincs szüksége arra, hogy teljesen "készek" legyünk a szolgálat elejétől kezdve. Ugyanis Isten használni tudja az olyan gyengéket, jelentékteleneket, bolondokat, bátortalanokat, mint mi, hogy minden hatalom és dicsőség az övé legyen.

Imádság: Istenünk, mutasd meg hatalmadat gyengeségeinkben, bátorságodat félelmünkben. Ámen.

Isten szolgálatában a félelmem is cselekvésre ösztönözhet.
Vladimir Ditmar (Kirov, Oroszország)

IMÁDKOZZUNK AZ ÚJ LELKÉSZEKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2015 November
Ke Sze Cs Szo Va
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek