2016. április 1. péntek

Miután pedig elfogták Jézust, elvitték és bekísérték a főpap házába. Péter pedig távolról követte. Mikor az udvar közepén tüzet raktak, és körülülték, Péter is leült közéjük. Amint ott ült a tűz világánál, meglátta őt egy szolgáló, szemügyre vette, és így szólt: "Ez is vele volt." Ő azonban letagadta, ezt mondva: "Asszony, nem ismerem őt!" Röviddel ezután más látta meg, és rászólt: "Te is közülük való vagy!" De Péter így válaszolt: "Ember, nem vagyok!" Körülbelül egy óra múlva másvalaki is bizonygatta: "De bizony, ez is vele volt, hiszen ő is Galileából való." Péter azonban ismét tagadta: "Ember, nem tudom, mit beszélsz." Még beszélt, amikor hirtelen megszólalt a kakas. Ekkor megfordult az Úr, és rátekintett Péterre. Péter pedig visszaemlékezett az Úr szavára, amikor azt mondta neki: "Ma, mielőtt megszólal a kakas, háromszor tagadsz meg engem." Aztán kiment, és keserves sírásra fakadt.

Lk 22,54-62.

A MEGVÁLTOTT KŐSZIKLA

Őbenne van - az ő vére által - a mi megváltásunk, bűneink bocsánata is; kegyelmének gazdagsága szerint. (Ef 1,7)

Az evangéliumok érzelmileg egyik legmegrendítőbb története, amikor Péter megtagadja Jézust. A Mester elfogását követően az a Péter, akinek Jézus korábban kijelentette, hogy mint kősziklán, rajta építi fel anyaszentegyházát, három alkalommal is letagadja, hogy egyáltalán ismeri őt (Mt 16,18). Nem tudom hibáztatni Pétert, inkább együtt érzek vele. Könnyű elképzelnem a félelmet, amit érzett, és szégyenével is azonosulni tudok.
Mindannyian átélhettünk már hasonló dilemmát, amikor tudtuk, hogy ki kellene állnunk az igazságért, de túlságosan féltünk megtenni. Ilyenkor mindig megbánás következik. Ha Péter története itt véget ért volna, az igencsak tragikus lenne. De Jézus jól tudta, hogy mi fog következni, és már előre megbocsátott tanítványának (Lk 22,34). Így Péter kősziklává válhatott Jézus ígérete szerint. Fontos szerepe lett a keresztény mozgalom korai szakaszában, ami sok-sok millió embert juttatott üdvösségre Jézus Krisztus által.
Péter története emberi félelemmel és szégyennel teli, de végül a megváltás történetévé válik. A végkifejlet nem olyan, mint amire számíthatnánk, de annak az igazságnak tökéletes példája, hogy Isten kegyelme által minden lehetséges.

Imádság: Istenünk, köszönjük, hogy segítesz leküzdeni félelmeinket és szégyenünket, és elfogadni Fiadban kegyelmedből felajánlott üdvösségünket. Ámen.

Mindenki, aki Istent keresi, üdvösségre juthat.
Dan Busha (Florida, USA)

IMÁDKOZZUNK A FÉLELEMBEN ÉS SZÉGYENBEN ÉLŐKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek