2016. május 18. szerda

Testvéreim, ne legyetek sokan tanítók, hiszen tudjátok, hogy súlyosabb ítéletben lesz részünk. Mert sokat vétkezünk mindnyájan: de ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember, meg tudja fékezni az egész testét. Ha a lovak szájába zablát vetünk, hogy engedelmeskedjenek nekünk, egész testüket irányíthatjuk. Íme, a hajókat, bármilyen nagyok, és bármilyen erős szelek hajtják is őket, egy egész kis kormányrúddal oda lehet irányítani, ahova a kormányos akarja. Ugyanígy a nyelv is milyen kicsi testrész, mégis nagy dolgokkal kérkedik. Íme, egy parányi tűz milyen nagy erdőt felgyújthat: a nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Olyan a nyelv tagjaink között, hogy egész testünket beszennyezi, és lángba borítja egész életünket, miközben maga is lángba borul a gyehenna tüzétől. Mindenfajta vadállat és madár, csúszómászó és tengeri állat megszelídíthető: meg is szelídíti az ember; a nyelvet azonban az emberek közül senki sem tudja megszelídíteni, fékezhetetlenül gonosz az, telve halálos méreggel. Ezzel áldjuk az Urat és Atyát, és ezzel átkozzuk az Isten hasonlatosságára teremtett embereket: ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok. Testvéreim, nem kellene ennek így lennie. Vajon a forrás ugyanabból a nyílásból árasztja-e az édes és a keserű vizet? Avagy teremhet-e, testvéreim, a füge olajbogyót, és a szőlő fügét? Sós forrás sem adhat édes vizet!

Jak 3,1-12.

A SZÓ EREJE

Ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok. Testvéreim, nem kellene ennek így lennie. (Jak 3,10)

Gyerekként sokat szenvedtem az olvasási és helyesírási nehézségeim miatt, egészen addig, míg nem találkoztam a nyolcadikos tanárnőmmel. Épp egy helyesírás dolgozat előtt álltunk, amikor a tanárnő félrehúzott: "Kíváncsi vagyok, vajon jobban tudnád-e betűzni a szavakat hangosan kimondva, miközben segítesz nekem feldíszíteni ezt a hirdető táblát."
Pár perccel később a tanárnő azt mondta: "Mindet jól mondtad, még azokat a szavakat is, amiket nem is kellett volna tudnod!" Mivel mindig gyenge tanuló voltam, csodálkoztam rajta. Tényleg ennyire ügyes lennék?
A tanárnő együttérzése és érzékenysége bátorított, és azt mutatta, hogy sikeres is tudok lenni. Sokféle módon mondta el, hogy hisz bennem még akkor is, amikor én nem. Nem csoda, hogy a Biblia emlékeztet minket, hogy a szánkból áldás és átok is származhat. Az életemet gazdagon megáldották a tanárnő szerető szavai.
Isten segítségével mindannyian megélhetjük a zsoltár szavait: "Fogadd kedvesen számnak mondásait és szívem gondolatait, Uram, kősziklám és megváltóm!" (Zsolt 19,15)

Imádság: Segíts, ó Istenünk, hogy szavaink kedvességet és részvétet tükrözzenek. Hadd legyünk érzékenyek azokhoz, akiknek a mi szavainkból kell érezniük szeretetedet. Ámen.

"Aki aggódik szívében, az levertté lesz, a jó szó viszont felvidítja." (Péld 12,25)
Ramona Furst (Ontario, Kanada)

IMÁDKOZZUNK A TANULÁSI NEHÉZSÉGGEL KÜZDŐ DIÁKOKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2016 Május
Ke Sze Cs Szo Va
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek