2016. július 24. vasárnap

Ezt az igét mondta az ÚR Jeremiásnak: Menj el a fazekas házába, mert ott akarom közölni veled igéimet. Elmentem tehát a fazekas házába, aki éppen dolgozott a korongon. De rosszul sikerült az edény, amelyet a fazekas agyagból készített a kezével. Ekkor egy másik edényt készített belőle a fazekas, ahogyan azt jónak látta. Ekkor így szólt hozzám az ÚR igéje: Vajon nem bánhatok-e én is úgy veled, Izráel háza, mint ez a fazekas? Így szól az ÚR: Hiszen olyanok vagytok a kezemben, Izráel háza, mint az agyag a fazekas kezében. Megtörténik, hogy kimondom egy népről vagy országról, hogy kitépem, kiirtom és elpusztítom. De ha megtér gonoszságából az a nép, amelyről beszéltem, akkor én is megbánom, hogy veszedelmet akartam hozni rá. Megtörténik, hogy megígérem egy népnek vagy egy országnak, hogy felépítem és beültetem. De ha azt műveli, amit rossznak tartok, és nem hallgat a szavamra, akkor megbánom, hogy jót akartam vele tenni. Most azért mondd meg Júda férfiainak és Jeruzsálem lakóinak, hogy ezt mondja az ÚR: Én most veszedelmet készítek, és tervet szövök ellenetek! Térjetek meg azért mindnyájan gonosz útjaitokról, jobbítsátok meg útjaitokat és tetteiteket!

Jer 18,1-11.

AZ ISTENI FAZEKAS

Így szól az Úr: Hiszen olyanok vagytok a kezemben, Izráel háza, mint az agyag a fazekas kezében. (Jer 18,6)

A teremtés történetét 1Móz 2-ben találjuk: Isten a föld porából hozza létre az embert, és leheli belé az életet. Isten minden élet teremtője és fenntartója, és mindenkiben Isten képmása és lehelete lakik.
Jeremiás könyvében Isten a fazekas házához hívja Jeremiást, ahol éppen munkában találja a fazekast. Vesz egy elrontott edényt, és a korongon egy másik edényt készít belőle. "Vajon nem bánhatok-e én is úgy veled... mint ez a fazekas?" - így szól az Úr: "Hiszen olyanok vagytok a kezemben... mint az agyag a fazekas kezében." Itt újra feltűnik az agyag képe, hasonlata, amivel hatalmas üzenetet továbbít számunkra. "Vajon nem bánhatok-e én is úgy veled... mint ez a fazekas?"
Mindannyian Isten teremtményei vagyunk, de sajnos, nem vagyunk mindig jók! De nem számít, mennyi repedés van rajtunk vagy milyen gyakran rongálódtunk meg, Isten újjáformáló kezében megint épek lehetünk, mikor meggyúr és újjáalkot bennünket az ő isteni képmására.

Imádság: Szerető Istenünk, formáld életünket olyanná, hogy az általad eltervezett csodálatos képmás kirajzolódhasson bennünk. Ámen.

Isten saját képére teremtett minket.
Christopher Yopp (Virginia, USA)

IMÁDKOZZUNK A KÉZMŰVESEKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2016 Július
Ke Sze Cs Szo Va
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek