2016. szeptember 16. péntek

Jézus - még mindig mélyen megindulva - a sírhoz ment: ez egy barlang volt, és kő feküdt rajta. Jézus így szólt: "Vegyétek el a követ." Márta, az elhunyt testvére így szólt hozzá: "Uram, már szaga van, hiszen negyednapos." Jézus azonban ezt mondta neki: "Nem mondtam-e neked, hogy ha hiszel, meglátod az Isten dicsőségét?" Elvették tehát a követ, Jézus pedig felemelte a tekintetét, és ezt mondta: "Atyám, hálát adok neked, hogy meghallgattál. Én tudtam, hogy mindig meghallgatsz, csak a körülálló sokaság miatt mondtam, hogy elhiggyék, hogy te küldtél engem." Miután ezt mondta, hangosan kiáltott: "Lázár, jöjj ki!" És kijött a halott, lábán és kezén pólyákkal körülkötve, arcát kendő takarta. Jézus szólt nekik: "Oldjátok fel, és hagyjátok elmenni!"

Jn 11,38-44.

NEM AZ UTOLSÓ SZÓ

Jézus hangosan kiáltott: Lázár, jöjj ki! (Jn 11,43)

Egy izraelit utazás során ellátogattam ahhoz a sírhelyhez, amelyről sokan azt gondolják, Lázár sírja. Komor, de reményteli élmény volt. Ahogy ott álltam, eszembe jutott bátyám néhány évvel ezelőtti halála. Emlékszem megdöbbenésemre, amikor apukám elmondta, hogy a bátyámat megölték. Valami furcsa dermedtséget és ürességet éreztem, és azt kérdeztem, mi lesz most? Ahogy apukámat hallgattam, és láttam szüleim elkeseredettségét, elesettnek és elveszettnek éreztem magam. Csendben állva Lázár sírjánál a halál nagyon valódinak tűnt.
De a sírnál a búskomor emlékeimet hirtelen megtörte egy hang - valaki felolvasta Lázár feltámasztásának történetét. Abban a pillanatban átéreztem, amit Mária és Márta érezhettek, amikor bátyjuk feltámadt a sír sötétjéből: elmondhatatlan örömet, mintha a világ újból a helyére került volna.
Ez arra emlékeztet, hogy a halál nem az utolsó szó. Csak egy vessző, egy szünet, egy ösvény egy nagyszerűbb élet felé azzal, aki az életet adta és aki maga az élet. A gyász és veszteség idején azok, akik hűségesen követik Krisztust, nem veszítik el a reményt.

Imádság: Urunk, köszönjük, hogy reményt adsz még a halál közelében is. Örömmel elfogadjuk a bővölködő élet ajándékát. Ámen.

A feltámadás reményt ad a halállal szemben.
Dyton L. Owen (Nebraska, USA)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIKNEK A CSALÁDJÁBAN MOSTANÁBAN HALT MEG VALAKI!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2016 Szeptember
Ke Sze Cs Szo Va
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek