2017. március 3. péntek

De még most is így szól az ÚR: Térjetek meg hozzám teljes szívvel, böjtölve, sírva és gyászolva!
Szíveteket szaggassátok meg, ne a ruhátokat, úgy térjetek meg Istenetekhez, az ÚRhoz! Mert kegyelmes és irgalmas ő, türelme hosszú, szeretete nagy, és megbánja, még ha veszedelmet hoz is.
Ki tudja, hátha most is megbánja, és áldást hagy maga után? Hozzatok étel- és italáldozatot Isteneteknek, az ÚRnak!
Fújjátok meg a kürtöt a Sionon! Tartsatok szent böjtöt, hirdessétek ki, hogy ünnep lesz.
Gyűjtsétek össze a népet, tartsatok szent gyűlést, gyűjtsétek össze a véneket, gyűjtsétek össze a gyermekeket, még a csecsemőket is! Jöjjön ki lakásából a vőlegény, a menyasszony is a szobájából!
A templomcsarnok és az oltár között sírjanak a papok, az ÚR szolgái! Így szóljanak: Szánd meg URam, népedet, ne engedd, hogy gyalázzák örökségedet! Ne csúfolhassák őket a pogányok! Miért mondanák a népek között: Hol van az ő Istenük?

Jóel 2,12-17.

KOMOR OPTIMIZMUS

Eddig még csak hírből hallottam rólad, de most saját szememmel láttalak. Ezért visszavonok mindent, bűnbánatot tartok porban és hamuban. (Jób 42,5-6)

A hamvazószerdai istentiszteletünkön a lelkész két különböző mondatot szokott mondani felváltva, miközben a résztvevők homlokára hamuval a kereszt jelét rajzolja. Az egyik így hangzik: "Emlékezz meg arról, hogy porból vétettél, és porrá leszel!" A másik: "Tarts bűnbánatot, és higgy az evangéliumban!" Gyülekezeti hagyományunkban a hamvak fölötti hála magába foglalja a következő könyörgést is: "Add, hogy ezek a hamvak a halandóságunk és bűnbánatunk jelei legyenek".
A bűn és a halál nem éppen népszerű téma. Sokan úgy hiszik, hogy a hamvazószerda szükségtelenül komor és pesszimista. Én azonban úgy látom, hogy hamvazószerda az élet realitására adott egészséges válasz. Meghív minket arra, hogy elgondolkodjunk bűnös és hitetlen voltunkon, és megvalljuk bűneinket, mert hiszünk Isten kegyelmében és megbocsátásában. Krisztusnak a sír felett aratott győzelme fényében tekinthetünk halandóságunkra.
Hamvazószerda komor, de mégis reménykedő ünnep. Lehetőség, hogy az életre a maga valóságában tekintsünk Isten ígéretével, hogy megszabadít minket a bűn és a halál kötelékétől.

Imádság: Mindenható Istenünk, segíts emlékeznünk arra, hogy az örök élet egyedül a te kegyelmes ajándékod. Ámen.

Hamvazószerda meghívás, hogy emlékezzünk Isten kegyelmére.
Michael A. McDonald (Észak-Karolina, USA)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK NEM TALÁLTAK REMÉNYSÉGET JÉZUSBAN!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek