2017. április 12. szerda

Ekkor előállt egy törvénytudó, hogy megkísértse Jézust, és ezt kérdezte: "Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" Ő pedig ezt mondta neki: "Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?" Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat." Jézus ezt mondta neki: "Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz." Ő viszont igazolni akarta magát, és megkérdezte Jézustól: "De ki a felebarátom?" Válaszul Jézus ezt mondta neki: "Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. Történetesen egy pap ment azon az úton, de amikor meglátta, elkerülte. Hasonlóképpen egy lévita is odaért arra a helyre, és amikor meglátta, ő is elkerülte. Egy úton lévő samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta; odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Aztán feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek?" Ő így felelt: "Az, aki irgalmas volt hozzá." Jézus erre ezt mondta neki: "Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj."

Lk 10,25-37.

AZ IRGALOM ÖSVÉNYE

E három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek? Ő így felelt: Aki irgalmas volt hozzá. (Lk 10,36-37)

Sok ember ismeri az irgalmas samaritánus történetét, és az együttérzését azzal a férfival, aki krízisben volt. Érdekesnek találom, hogy a mai igevers nem azt mondja, hogy "az, aki beszélt az irgalmasságról", hanem az, aki aktívan "irgalmas volt hozzá". A samaritánus azzal fejezte ki irgalmát, hogy megszakította saját útját, bekötözte a férfi sebeit, biztonságba helyezte, és pénzt adott neki, tehát gondoskodása távozása után is hatott. Amikor az utazáshoz kapcsolódó kötelességei véget értek, a samaritánus vissza is tért, és meglátogatta a férfit.
Az irgalmas samaritánus nemcsak megveregette a férfi vállát, imádkozott érte, és utána ment a saját dolgára, hanem jelentős időt és energiát szentelt egy olyan személyre, akire kitaszítottként tekintettek. Cselekedete időbe, pénzbe és személyes kockázatba került. Jézus azért mondta el a történetet, hogy megtanítson minket arra, mi a felebarát jelentése, és mit tesz egy felebarát, még ha nagy áldozatot kell is hoznia.

Imádság: Mennyei Atyánk, taníts minket irgalmas felebarátoknak lenni, és vezess minket, hogy megmutassuk együttérzésünket a rászorulóknak. Ámen.

Ma kinek tudom megmutatni Isten irgalmát?
Virginia Ruth (Maryland, USA)

IMÁDKOZZUNK EGY EGYÜTT ÉRZŐBB TÁRSADALOMÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2017 Április
Ke Sze Cs Szo Va
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

Bejelentkezés

Legújabb kommentek