2017. április 24. hétfő

Testvéreim, mit használ, ha valaki azt mondja, hogy van hite, de cselekedetei nincsenek? Vajon üdvözítheti-e őt egyedül a hit? Ha egy férfi- vagy nőtestvérünknek nincs ruhája, és nincs meg a mindennapi kenyere, valaki pedig ezt mondja nekik közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg, és lakjatok jól, de nem adjátok meg nekik, amire a testnek szüksége van, mit használ az? Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában. Viszont mondhatja valaki azt is: Neked hited van, nekem meg cselekedeteim vannak. Mutasd meg nekem a hitedet cselekedetek nélkül, én is meg fogom neked mutatni cselekedeteim alapján a hitemet. Te hiszed, hogy egy az Isten. Jól teszed. Az ördögök is hiszik és rettegnek. Akarod-e hát tudni, te ostoba ember, hogy a hit cselekedetek nélkül meddő? Ábrahám, a mi atyánk, nem cselekedetekből igazult-e meg, amikor fiát, Izsákot felajánlotta az oltáron? Látod tehát, hogy hite együttműködött cselekedeteivel, és cselekedeteiből lett teljessé a hite. Így teljesedett be az Írás, amely azt mondja: "Ábrahám hitt az Úrnak, aki ezért igaznak fogadta el őt", és "Isten barátjának neveztetett". Látjátok tehát, hogy cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán a hit által. S ugyanígy a parázna Ráháb is, nem cselekedetekből igazult-e meg, amikor befogadta a követeket, és más úton bocsátotta el őket? Mert ahogyan a test halott a lélek nélkül, ugyanúgy a hit is halott cselekedetek nélkül.

Jak 2,1-13.

MINDENKI EGYENLŐ

De ha személyválogatók vagytok, bűnt követtek el, és a törvény mint törvényszegőket marasztal el titeket. (Jak 2,9)

A legrégebbi emlékeim egyike az, amikor szüleimmel egy étterembe beültünk ebédelni. Leültünk egy asztalhoz, majd a pincérnő átnyújtotta az étlapot. Legnagyobb csodálkozásomra néhány pillanattal később szüleim felálltak, és elhagytuk az éttermet. Megkérdeztem édesanyámat, hogy miért jöttünk ki, hiszen még semmit sem ettünk. Ekkor egy feliratra mutatott. Még nem tudtam olvasni, ezért elmondta, hogy mi volt kiírva: Négereket nem szolgálunk ki! Ez nem helyes - mondta édesapám. Nem eszünk olyan étteremben, ahol nem szolgálnak ki mindenkit.
A faji megkülönböztetés ma már jogtalan az országunkban. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy a rasszizmus eltűnt volna, ahogy a diszkrimináció más formái sem. Akárhányszor előnyben részesítünk valakit mással szemben - akár az öltözködése, a keresete, a nemzetisége, a faji hovatartozása vagy bármi más miatt -, diszkriminálunk. Az idézett igevers alapján ez bűn.
Keresztényként az a parancs vonatkozik ránk, hogy szeressük felebarátainkat. Sajnos, néha csak azt tartjuk felebarátnak, aki olyan, mint mi. Ez nem helyes, ahogy édesapám mondaná. Pál a galatákat emlékezteti: "Krisztusban nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban" (Gal 3,28).

Imádság: Istenünk, segíts a te szemeddel látnunk embertársainkat, és úgy bánni velük, ahogy Jézus tenné! Ámen.

Azok is Isten gyermekei, akik különböznek tőlem.
Tracy Crump (Mississippi, USA)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK KIKÖZÖSÍTÉST ÉLNEK ÁT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2017 Április
Ke Sze Cs Szo Va
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

Bejelentkezés

Legújabb kommentek