2017. szeptember 3. vasárnap

Az Úr angyala pedig így szólt Fülöphöz: "Kelj fel, és menj Dél felé a Jeruzsálemből Gázába vezető útra, amely néptelen." Ő felkelt, és elindult. És íme, egy etióp férfi, a kandakénak, az etiópok királynőjének udvari főembere, aki egész kincstára fölé volt rendelve, és Jeruzsálemben járt az Istent imádni, visszatérőben hintóján ülve olvasta Ézsaiás prófétát. Ezt mondta a Lélek Fülöpnek: "Menj oda, és csatlakozz ahhoz a hintóhoz." Amikor Fülöp odafutott, hallotta, hogy Ézsaiás prófétát olvassa, és megkérdezte tőle: "Érted is, amit olvasol?" Erre az így válaszolt: "Hogyan érthetném, míg valaki meg nem magyarázza?" És megkérte Fülöpöt, hogy szálljon fel, és üljön mellé. Az Írásnak az a szakasza, amelyet olvasott, ez volt: "Amint a juhot levágni viszik, és amint a bárány néma a nyírója előtt, úgy nem nyitja meg a száját. A megaláztatásért elvétetett róla az ítélet, nemzetségét ki sorolhatná fel? Mert élete felvitetik a földről." Az udvari főember megkérdezte Fülöptől: "Kérlek, kiről mondja ezt a próféta? Önmagáról vagy valaki másról?" Fülöp beszélni kezdett, és az Írásnak ebből a helyéből kiindulva hirdette neki Jézust. Amint tovább haladtak az úton, valami vízhez értek, és így szólt az udvari főember: "Íme, itt a víz! Mi akadálya annak, hogy megkeresztelkedjem?" (Ezt mondta neki Fülöp: "Ha teljes szívedből hiszel, akkor lehet." Ő pedig így válaszolt: "Hiszem, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia.") Megparancsolta, hogy álljon meg a hintó, és leszálltak a vízbe mind a ketten, Fülöp és az udvari főember, és megkeresztelte őt. Amikor kijöttek a vízből, az Úr Lelke elragadta Fülöpöt, és nem látta őt többé az udvari főember, de örvendezve haladt tovább az útján. Fülöp pedig Azótoszba került, és végigjárva valamennyi várost, hirdette az evangéliumot, míg Cézáreába nem ért.

ApCsel 8,26-40.

ISTEN IGÉJÉNEK MEGÉRTÉSE

Fülöp megkérdezte az etióp főembert: Érted is, amit olvasol? (ApCsel 8,30)

1965-ben egy speciális osztályba jártam, hogy fejlesszem a szövegértési készségemet. Amikor az első napon beléptem az osztályba, az első gondolatom rögtön az volt, hogy buta vagyok, hiszen olyan emberekkel ülök egy asztalnál, akiket a barátaim "butának" hívnak.
Az ApCsel 8,30-31 ezt az osztályt juttatta eszembe. Egy etióp főember hangosan olvas fel magának Ézsaiás könyvéből egy szakaszt, amikor Fülöp megkérdezi: Érted is, amit olvasol? Erre az így válaszol: Hogyan érthetném, ha valaki meg nem magyarázza? Amikor Fülöp elmagyarázta, hogyan töltötte be Jézus Ézsaiás próféciáját, az etióp ember kereszténnyé lett, és bizonyságtétele segített az evangélium terjesztésében.
Az a speciális osztály olyan készséget fejlesztett ki bennem, hogy el tudtam végezni a főiskolát. De miként az etióp főembernek, nekem is szükségem van segítségre a Szentírás megértéséhez. Hetenként járok egy bibliatanulmányozó csoportba, ahol Isten igéjét, és annak életünkre vonatkozó jelentését kutatjuk. Ennek révén elmélyítjük kapcsolatunkat Istennel, és képessé válunk az evangélium üzenetének hirdetésére.

Imádság: Mennyei Atyánk, segíts megértenünk a Szentírást, hogy hirdethessük az evangéliumot! Ámen.

Élet forrása az értelem annak, akinek van. (Péld 16,22)
Debra Pierce (Massachusetts, USA)

IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKI OLVASNI TANUL!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek