2017. október 17. kedd

Sokat vétkezünk mindnyájan: de ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember, meg tudja fékezni az egész testét. Ha a lovak szájába zablát vetünk, hogy engedelmeskedjenek nekünk, egész testüket irányíthatjuk. Íme, a hajókat, bármilyen nagyok, és bármilyen erős szelek hajtják is őket, egy egész kis kormányrúddal oda lehet irányítani, ahova a kormányos akarja. Ugyanígy a nyelv is milyen kicsi testrész, mégis nagy dolgokkal kérkedik. Íme, egy parányi tűz milyen nagy erdőt felgyújthat: a nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Olyan a nyelv tagjaink között, hogy egész testünket beszennyezi, és lángba borítja egész életünket, miközben maga is lángba borul a gyehenna tüzétől. Mindenfajta vadállat és madár, csúszómászó és tengeri állat megszelídíthető: meg is szelídíti az ember; a nyelvet azonban az emberek közül senki sem tudja megszelídíteni, fékezhetetlenül gonosz az, telve halálos méreggel. Ezzel áldjuk az Urat és Atyát, és ezzel átkozzuk az Isten hasonlatosságára teremtett embereket: ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok. Testvéreim, nem kellene ennek így lennie. Vajon a forrás ugyanabból a nyílásból árasztja-e az édes és a keserű vizet? Avagy teremhet-e, testvéreim, a füge olajbogyót, és a szőlő fügét? Sós forrás sem adhat édes vizet!

Jak 3,2-12.

BOTOK ÉS KÖVEK

Ezzel áldjuk az Urat... Ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok. (Jak 3,9-10)

"Botok és kövek megtörhetik a csontjaimat, de a szavak sosem árthatnak nekem." Ez az angol szólás azt sugallja, hogy a szavak kíméletlenségétől nem kell tartanunk. Valójában azonban mindannyian tudjuk, hogy a szavak igenis sebeznek, s könnyen kárt okozhatnak a léleknek. Egyetlen dühösen kiejtett szó képes tönkretenni ezernyi kedvesen kimondott gondolatot. Egyetlen pillanatnyi kritika beárnyékolhat egy egész napi dicséretet és megbecsülést. Bármennyire szeretném hinni, hogy a szavak háborújában örök áldozat vagyok, rá kell döbbennem, hogy egyben vádlott is. Mások szavai megsebeznek, de én is megsebzek másokat a szavaimmal.
Jakab figyelmeztet bennünket a szavak romboló erejére. Imádkozzunk azért, hogy szavainkból élet és öröm fakadjon, ne pedig halál és csalódás! Reméljük, hogy szavaink nem összetörik, hanem építik a lelkeket. Bátoríthatunk, dicsérhetünk és felvidíthatunk másokat. A szavak sebezhetnek, de Jézus a szavainkat is megváltotta. Szüntelenül az ő nevét dicsérve fakadjon a szavaink nyomán élet és kegyelem!

Imádság: Köszönjük, Jézusunk, hogy megváltottál minket. Szavaink folyamatosan hadd tükrözzék dicsőségedet! Hadd legyünk az élet, az öröm s a bátorítás szóvivői! Ámen.

Ma valakinek beszélni fogok Isten kegyelméről és békességéről.
Chuck Kralik (Missouri, USA)

IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKIT A SZAVAINKKAL MEGBÁNTOTTUNK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek