2017. november 29. szerda

Ekkor előállt egy törvénytudó, hogy megkísértse őt, és ezt kérdezte: "Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" Ő pedig ezt mondta neki: "Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?" Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat." Jézus ezt mondta neki: "Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz." Ő viszont igazolni akarta magát, és megkérdezte Jézustól: "De ki a felebarátom?" Válaszul Jézus ezt mondta neki: "Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. Történetesen egy pap ment azon az úton, de amikor meglátta, elkerülte. Hasonlóképpen egy lévita is odaért arra a helyre, és amikor meglátta, ő is elkerülte. Egy úton lévő samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta; odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Aztán feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek?" Ő így felelt: "Az, aki irgalmas volt hozzá." Jézus erre ezt mondta neki: "Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj."

Lk 10,25-37.

AZ IRGALMAS SAMARITÁNUS

Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek? (Lk 10,36)

Az irgalmas samaritánus történetét már olyannyira ismerem, hogy hajlamos vagyok átfutni, ahelyett, hogy jobban elmerülnék a részletekben. Legtöbben úgy gondoljuk, hogy Jézus példázatának irgalmas samaritánusa vagyunk, vagy annak kellene lennünk. De milyen üzenetet hordozna a történet, ha mi lennénk az, akit megvertek, kiraboltak és otthagytak félholtan?
Képzeld el, véresen fekszel az úton, mikor egy teológus jön arra. Annyira el van foglalva az Istenről való elmélkedéssel, hogy észre sem vesz. Aztán feltűnik egy lelkész. Nagyon sietősen lépked, fél, hogy elkésik a templomból, észrevesz, de nincs ideje rád. Tovább fekszel az úton, amikor hirtelen megjelenik egy menekült, egy tinédzser, egy hajléktalan, egy más bőrszínű vagy vallású ember. Képzeld, hogy ő viszont ellátja a sebeidet, magával visz a legközelebbi hotelbe, ahol addig maradhatsz, amíg meg nem gyógyulsz, ráadásul ő fizeti a hotelszámlát.
Nehezünkre esik elfogadni egy idegentől a szeretet megnyilvánulásait, különösön, ha különbözik tőlünk. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy Isten könyörületességét és szeretetét olyan emberek által is megmutatja, akikről a legkevésbé sem feltételezzük. Ez a történet arra bátorít, hogy alázattal és jóindulattal fogadjuk el Isten ajándékait másoktól, bárki legyen az.

Imádság: Urunk, segíts kifejeznünk szeretetedet és gondoskodásodat mindazok felé, akikkel találkozunk. Ámen.

Kit küld ma Isten a segítségemre? El tudom fogadni?
Pam Lewis (Essex, Anglia)

IMÁDKOZZUNK AZ ELSŐSEGÉLYT NYÚJTÓKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2017 November
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

Bejelentkezés

Legújabb kommentek