2018. február 9. péntek

Azután elkezdte építeni Salamon az ÚR házát Jeruzsálemben, a Mórijjá-hegyen, ahol az ÚR megjelent apjának, Dávidnak, azon a helyen, amelyet Dávid kijelölt, a jebúszi Ornán szérűjén. Az építést uralkodása negyedik évében, a második hónap második napján kezdte el. Így állapította meg Salamon az Isten háza építésekor az alapméreteket: hosszúsága a régi könyökmérték szerint hatvan könyök, szélessége húsz könyök volt. Az eléje épített csarnok hossza a templom szélességének megfelelően húsz könyök, magassága százhúsz könyök volt. A belsejét színarannyal borította be. A főépületet beburkolta ciprusfával, azt pedig finom arannyal burkolta be, és pálmafákat meg füzéreket készíttetett rá. Díszítésül beborította a templomot drágakövekkel. Az arany parvajimi arany volt. Arannyal borította be a templomot, a gerendákat, a küszöböket, a falakat és az ajtószárnyakat is. A falakra pedig kerúbokat vésetett.
Azután elkészíttette a szentek szentjének az épületét. Ennek a hosszúsága a templom szélességének megfelelően húsz könyök, szélessége is húsz könyök volt, és beburkolta azt hatszáz talentum finom arannyal. A szegek súlya ötven aranysekel volt. A felső szobákat is beburkolta arannyal. Készíttetett a szentek szentjének az épületébe két kerúb-szobrot, amelyeket arannyal borítottak be. A kerúbok szárnyainak a hosszúsága együtt húsz könyök volt. Az első kerúb egyik öt könyök hosszúságú szárnyával a templom falát, a másik öt könyök hosszúságú szárnyával a második kerúb szárnyát érintette. A második kerúb egyik öt könyök hosszúságú szárnyával szintén a templom falát, a másik öt könyök hosszúságú szárnyával pedig az első kerúb szárnyát érintette. Ezeknek a kerúboknak a szárnyai kiterjesztve húsz könyököt tettek ki. Lábukon álltak és befelé tekintettek. Kárpitot is készíttetett kék és piros bíborból, karmazsinból és lenből, amelyekbe kerúbokat szövetett.
A templom elé két harmincöt könyök magas oszlopot készíttetett, és tetejükre öt könyök magas oszlopfőket. Csináltatott lánc formájú füzéreket, és rárakta azokat az oszlopfőkre, azután csináltatott száz gránátalmát, és rárakta azokat a füzérekre. Fölállíttatta az oszlopokat a templom elé, egyiket jobb felől, másikat bal felől. A jobboldalit Jákínnak, a baloldalit Bóáznak nevezte el.

2Krón 3,1-17.

MI REJLIK EGY NÉVBEN?

Azután felállíttatta az oszlopokat a templommal szemben, egyiket jobb felől, másikat bal felől. A jobboldalit Jákínnak, a baloldalit Bóáznak nevezte el. (2Krón 3,17)

Amikor néhány éve Angliában voltunk a feleségemmel, azt vettük észre, hogy majdnem minden házra írva volt egy név. Egy 15. századbeli házat béreltünk ki, amin ez állt: "Ódon vidéki kastély". A szomszédban egy másik régi ház állt, "Vidéki kastély" névvel. Feljebb az utcában volt "Apátság", a túloldalon pedig a "Parókia".
Éppen most építettünk új otthont magunknak, és azon viccelődtünk, hogy adunk neki nevet: "Otthon, édes otthon: jobb, mint képzeltük" - ez eléggé találó lett volna, csak egy kicsit terjengős. "A legnagyobb számla, amit valaha álltunk" - ez pedig pontos volt, de némiképp faragatlan!
A mai olvasmányunkban szerepel, amikor az emberek a templom környékére értek, figyelmük Jákínra és Boázra irányult, és a templom bejáratánál lévő két masszív támpillérre. A héber Jákín szó azt jelenti: "aki megalapoz", míg a Boáz jelentése "Istenben az erő". A két név azt tanítja nekünk, hogy amikor Isten épít, amikor Isten terveit megbecsüljük és követjük, Isten erőt ad a megvalósításhoz.
Amikor a tervünk igazán egyezik Isten szándékával, akkor ő erőt ad nekünk, hogy véghez is vigyük azt.

Imádság: Urunk, a te akaratod legyen meg az életünkben. Ámen.

Isten megerősít minket, amikor szeretetben szolgálunk másokat.
John A. Fischer (Washington, USA)

IMÁDKOZZUNK ISTEN NAPI ÚTMUTATÁSÁÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2018 Február
Ke Sze Cs Szo Va
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

Bejelentkezés

Legújabb kommentek