2018. március 19. hétfő

Ha a lovak szájába zablát vetünk, hogy engedelmeskedjenek nekünk, egész testüket irányíthatjuk. Íme, a hajókat, bármilyen nagyok, és bármilyen erős szelek hajtják is őket, egy egész kis kormányrúddal oda lehet irányítani, ahova a kormányos akarja. Ugyanígy a nyelv is milyen kicsi testrész, mégis nagy dolgokkal kérkedik. Íme, egy parányi tűz milyen nagy erdőt felgyújthat: a nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Olyan a nyelv tagjaink között, hogy egész testünket beszennyezi, és lángba borítja egész életünket, miközben maga is lángba borul a gyehenna tüzétől. Mindenfajta vadállat és madár, csúszómászó és tengeri állat megszelídíthető: meg is szelídíti az ember; a nyelvet azonban az emberek közül senki sem tudja megszelídíteni, fékezhetetlenül gonosz az, telve halálos méreggel. Ezzel áldjuk az Urat és Atyát, és ezzel átkozzuk az Isten hasonlatosságára teremtett embereket: ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok. Testvéreim, nem kellene ennek így lennie. Vajon a forrás ugyanabból a nyílásból árasztja-e az édes és a keserű vizet? Avagy teremhet-e, testvéreim, a füge olajbogyót, és a szőlő fügét? Sós forrás sem adhat édes vizet!

Jak 3,3-12.

NE MONDJ ROSSZAT!

Van, akinek a fecsegése olyan, mint a tőrdöfés, a bölcsek nyelve pedig gyógyít. (Péld 12,18)

Tudom, hogy a pletykálkodás és másokról rossz hírek terjesztése bűn, mégis állandóan beleesek ebbe a hibába, majd másokat hibáztatok a kudarcomért. Ha az a kolléga nem lenne olyan idegesítő, akkor nem panaszkodnék miatta a többieknek. Ha a szomszéd bevinné a kutyáját, amikor hangosan ugat, akkor én sem híresztelném, hogy tapintatlan. Az az igazság, hogy én hozom meg a döntést, gonoszságokat fogok-e kiejteni a számon. Könnyebb gonoszkodni, mint szeretni és kedvesnek lenni.
A Tit 3,2 arra figyelmeztet, hogy "senkit se szóljunk meg" és "teljes szelídséget tanúsítsunk minden ember iránt". Könnyű olyan felebarátot szeretni, aki rendes, odafigyelő, és akivel könnyű kijönni. De az életünkben megforduló emberek közül pont azokat nehéz szeretni, akiknek leginkább szeretetre van szükségük. Lehet, hogy az idegesítő kollégám egy súlyos magánéleti válsággal küzd. Talán a kutyás szomszédomnak másodállást kell vállalnia, hogy a pénzügyi nehézségeit kezelje. Isten azt parancsolja, hogy szeressük, és ne megítéljük felebarátinkat. Isten tudja, nem vagyunk tökéletesek, és megbocsátja, amikor valakiről rosszat szólunk. Nem tehetünk mást, mint kitartóan próbálkozunk, és folyamatosan imádkozunk erőért, hogy sikerüljön szeretettel beszélnünk mindenkiről.

Imádság: Urunk, segíts kizárólag kedves szavakkal illetnünk másokat, ahogy szeretetedre emlékezünk. Ámen.

Legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak... (Ef 4,32)
April Rowland (Missouri, USA)

IMÁDKOZZUNK A "NEHÉZ" SZOMSZÉDOKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek