2018. március 30. péntek

Két gonosztevőt is vittek, hogy vele együtt végezzék ki őket. Amikor arra a helyre értek, amelyet Koponya-helynek hívtak, keresztre feszítették őt, és a gonosztevőket: az egyiket a jobb, a másikat a bal keze felől. Jézus pedig így könyörgött: "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek." Azután sorsvetéssel osztozkodtak ruháin. A nép ott állt és nézte. A főemberek pedig velük együtt így csúfolódtak: "Másokat megmentett, mentse meg magát, ha ő az Isten választott Krisztusa!" Kigúnyolták a katonák is, odamentek hozzá, ecetet vittek neki, és így szóltak: "Ha te vagy a zsidók királya, mentsd meg magadat!" Felírás is volt a feje fölött görög, latin és héber betűkkel írva: EZ A ZSIDÓK KIRÁLYA. A megfeszített gonosztevők közül az egyik így káromolta őt: "Nem te vagy a Krisztus? Mentsd meg magadat és minket is." De a másik megrótta, ezt mondva neki: "Nem féled az Istent? Hiszen te is ugyanazon ítélet alatt vagy! Mi ugyan jogosan, mert tetteink méltó büntetését kapjuk, de ő semmi rosszat sem követett el." Majd így szólt: "Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor eljössz királyságodba." Erre ő így felelt neki: "Bizony, mondom néked, ma velem leszel a paradicsomban."

Lk 23,32-43.

BOCSÁNAT ÉS NEM BOSSZÚ

Jézus pedig így könyörgött: Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek! (Lk 23,34)

Reggel van, és csendes az iskola, néhány diák bandukol az osztálytermek felé. Bizonytalan léptekkel én is így teszek. Néhány fiú csúfolni kezd. Utánozzák a járásomat és kigúnyolnak. "Béna, iskolába mész? Tudsz egyáltalán menni? Nézzétek, hogy megy! Igyekezz jobban, te béna! Még elkésel az óráról!" Nem tudtam mást tenni, csak sírni.
Negyven év elteltével is belesajdul a szívem, ha erre az esetre gondolok. De minden alkalommal, mikor Jézus szenvedéstörténetét olvasom, csökkenni kezd ez a fájdalom. A mozgássérültségemmel kapcsolatos kíméletlen szavak nem hasonlíthatóak össze mindazzal, amivel Jézusnak kellett szembenézni. Jézust kigúnyolták, megostorozták, fejére töviskoronát tettek és megfeszítették. Mindezek ellenére Jézus sohasem akart bosszút állni, hanem azért könyörgött az Atyához, hogy bocsásson meg az őt kínzó és meggyilkoló embereknek.
Jézus bocsánata mindannyiunk számára példa. Ő bemutatta a megbocsátás erejét, ami elsöpri a bosszút, haragot és fájdalmat.
Az új életben megtapasztalhatjuk, hogy amint Krisztus megbocsátott nekünk, mi is megbocsáthatunk másoknak. Nekem ebben rejlik húsvét jelentősége.

Imádság: Urunk, taníts példádat követni a megbocsátásban, hogy továbbadhassuk örömödet és békességedet. Ámen.

Jézus példáját követve meg akarok bocsátani valakinek, aki megbántott.
Lautan Asima Basaria Siregar (Jakarta, Indonézia)

IMÁDKOZZUNK A BÁNTALMAZOTTAKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek