2018. május 14. hétfő

Azon a napon kiment Jézus a házból, és leült a tenger partján. Nagy sokaság gyűlt össze körülötte, ezért beszállt egy hajóba, és leült; az egész sokaság pedig a parton állt. Aztán sok mindenre tanította őket példázatokkal: "Íme, kiment a magvető vetni, és vetés közben néhány mag az útfélre esett, aztán jöttek a madarak, és felkapkodták. Mások sziklás helyre estek, ahol kevés volt a föld, és azonnal kihajtottak, mert nem voltak mélyen a földben; de amikor a nap felkelt, megperzselődtek, és mivel nem volt gyökerük, kiszáradtak. Mások tövisek közé estek, és amikor a tövisek megnőttek, megfojtották őket. A többi pedig jó földbe esett, és termést hozott: az egyik százannyit, a másik hatvanannyit, a harmadik harmincannyit. Akinek van füle, hallja!" A tanítványok odamentek hozzá, és megkérdezték tőle: "Miért beszélsz nekik példázatokban?" Ő így válaszolt: "Mert nektek megadatott, hogy megértsétek a mennyek országának titkait, de azoknak nem adatott meg. Mert akinek van, annak adatik, és bővelkedik, akinek pedig nincs, attól az is elvétetik, amije van. Azért beszélek nekik példázatokban, mert látván nem látnak, és hallván nem hallanak, és nem értenek." "Beteljesedik rajtuk Ézsaiás jövendölése: Hallván halljatok, de ne értsetek, látván lássatok, de ne ismerjetek! Mert megkövéredett e nép szíve, fülükkel nehezen hallanak, szemüket behunyták, hogy szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak, szívükkel ne értsenek, hogy meg ne térjenek, és meg ne gyógyítsam őket." "A ti szemetek pedig boldog, mert lát, és fületek boldog, mert hall. Bizony, mondom néktek, hogy sok próféta és igaz kívánta látni, amit láttok, de nem látták, és hallani, amit hallotok, de nem hallották." "Ti tehát halljátok meg a magvető példázatát! Amikor valaki hallja a mennyek országának igéjét, és nem érti, eljön a gonosz, és elragadja azt, ami szívébe van vetve: ez olyan, mint akinél az útfélre hullott a mag. Akinél pedig sziklás talajra hullott, az hallja az igét, és azonnal örömmel fogadja, de nem gyökerezik meg benne, ezért csak ideig való, s amint nyomorúság vagy üldözés támad az ige miatt, azonnal eltántorodik. Akinél pedig tövisek közé hullott, hallja az igét, de e világ gondja és a gazdagság csábítása megfojtja az igét, és nem hoz termést. Akinél pedig jó földbe hullott, az hallja és érti az igét, és terem: az egyik százannyit, a másik hatvanannyit, a harmadik harmincannyit."

Mt 13,1-23.

BŐSÉGES TERMÉS

A jó földbe esett mag pedig az, aki hallja és érti az igét, és termést hoz: az egyik százannyit, a másik hatvanannyit, a harmadik harmincannyit. (Mt 13,23)

Gyülekezetünk egyik tagja meghívott a farmjára, hogy megtapasztaljuk, mit jelent gazdálkodni. Egyik nap korán felkeltünk, hogy édesburgonyát ültessünk. Néhány héttel később újra meghívott, hogy megnézzük az ültetett növényeket, és hogy kigyomláljuk a gazt körülöttük, ezzel segítve egészséges növekedésüket és a bőséges termést. Öröm volt látni, hogy minden fiatal hajtás nagyobb volt, mint korábban. Azonban, amikor közelebbről megvizsgáltuk őket, azt láttuk, hogy minden hajtást gaz vesz körbe, és néhány dudva nagyobbra nőtt, mint az édesburgonya. Elkezdtük kihúzogatni a gazt körülöttük. Az egyik gyülekezeti tag, aki látta, hogyan dolgozom, azt tanácsolta: Nem elég kitépni a gazt. Ki kell húzni a gyökerét is!
Elgondolkodtam a keresztény lelki növekedésünkről. Teremhetünk olyan lelki gyümölcsöket, mint szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség és önmegtartóztatás. De ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, gyökerekkel együtt el kell távolítani minden dudvát, amely akadályozza lelki növekedésünket.

Imádság: Drága Istenünk, segíts eltávolítanunk a szükségtelen dolgokat az életünkből, hogy olyanok legyünk, amilyennek te szeretnéd! Ámen.

Milyen "gyomok" akadályozzák lelki növekedésemet?
Kazuo Ishikawa (Akita, Japán)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK VISSZATÉRŐ BŰNNEL KÜZDENEK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek