2018. július 11. szerda

és ezt mondták Izráel fiai Sámuelnek: Kiálts értünk szüntelenül Istenünkhöz, az ÚRhoz, hogy szabadítson meg bennünket a filiszteusok kezéből! Sámuel fogott egy szopós bárányt, és feláldozta teljes égőáldozatul az ÚRnak. És Sámuel az ÚRhoz kiáltott Izráelért, az ÚR pedig meghallgatta. Mialatt Sámuel az égőáldozatot mutatta be, előrenyomultak a filiszteusok, hogy megütközzenek Izráellel. Az ÚR azonban hatalmas hangon mennydörgött azon a napon a filiszteusok fölött, és úgy megzavarodtak, hogy vereséget szenvedtek Izráeltől. Ekkor az izráeliek kivonultak Micpából, üldözték a filiszteusokat, és vágták őket egészen Bétkárig. Sámuel pedig fogott egy követ, felállította Micpa és Sén között, és elnevezte Eben-Háézernek, mert ezt mondta: Mindeddig megsegített bennünket az ÚR!

1Sám 7,8-12.

EBEN-HÁÉZER

Sámuel fogott egy követ, és elnevezte Eben-Háézernek: Az Úr segített el bennünket egészen idáig! (1Sám 7,12)

"Felemelem az Eben-Háézeremet, a te segítségeddel jutottam eddig"*- amikor először énekeltem ezeket a szavakat, fogalmam sem volt, hogy mit jelent az Eben-Háézer. Aztán elolvastam a mai igeszakaszt, és megtudtam belőle, hogy az Eben-Háézer egy emlékkő, amit Sámuel azért építtetett, hogy emlékeztesse az embereket, mennyire megsegítette őket Isten. A szó azt jelenti: "Segítség köve".
Amikor visszalapozok a naplómban, amit most "Eben-Háézer naplónak" tekintek, felismerem az Úr naponkénti segítségét. Minden nap leírom az előző napról azt a 10 dolgot, amiért hálás vagyok. Egy másik listát is készítek az imakéréseimmel. A "hálalista" gyakran válasz a könyörgéseimre. Évtől és dátumtól függetlenül bárhol fellapozom az oldalakat, mindig eláll a lélegzetem Isten hűségétől. Különösen hálás vagyok ezekért a feljegyzésekért azokon a napokon, amikor megkérdőjelezem Isten válaszát, vagy egyszerűen választ sem kapok.
Amikor visszaemlékezünk Isten segítségére, mely "eddig eljuttatott", akkor Sámuelhez hasonlóan mi is hálát adhatunk. És amikor felemeljük Eben-Háézerünket, nem fér hozzá kétség, hogy eljön a segítség.
*Szöveg: Robert Robinson (1758): "Jöjj, minden áldás forrása!"

Imádság: Szerető Atyánk, hálát adunk, hogy meghallgatod imádságainkat. Segíts bíznunk hűségedben! Ámen.

Mi emlékeztet engem Isten hűségére?
Deb Velliness (Missouri, USA)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIKET KÉTSÉGEK GYÖTÖRNEK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2019 Február
Ke Sze Cs Szo Va
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

Bejelentkezés

Legújabb kommentek