2018. augusztus 22. szerda

Ekkor előállt egy törvénytudó, hogy megkísértse Jézust, és ezt kérdezte: "Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" Ő pedig ezt mondta neki: "Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?" Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat." Jézus ezt mondta neki: "Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz." Ő viszont igazolni akarta magát, és megkérdezte Jézustól: "De ki a felebarátom?" Válaszul Jézus ezt mondta neki: "Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. Történetesen egy pap ment azon az úton, de amikor meglátta, elkerülte. Hasonlóképpen egy lévita is odaért arra a helyre, és amikor meglátta, ő is elkerülte. Egy úton lévő samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta; odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Aztán feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek?" Ő így felelt: "Az, aki irgalmas volt hozzá." Jézus erre ezt mondta neki: "Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj."

Lk 10,25-37.

EGY MODERN PÉLDÁZAT

Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj! (Lk 10,37)

Egy építkezésen dolgoztam Ahmedabadban a folyóparton. Alkalmi "irodámat" az építkezésről származó fémlemezekből készítették. A közelben egy gödörben összegyűlt a víz az építkezés miatt, és iszapos sár töltötte meg.
Az egyik nap egy fiatal biciklista csúszott bele az iszapos tóba, és ott maradt mozdulatlanul. A környékbeli épületek lakói összeverődtek, és arról tanakodtak, hogy a fiatalember biztos részeg volt, így egyszerűen otthagyták a sárban fekve.
Miközben figyeltem a történést, az irodám falán lévő keresztre néztem, és hirtelen elöntött az együttérzés a fiatalember iránt. Ahogy lehajoltam hozzá, nem éreztem alkoholszagot. A férfi azért esett el, mert beteg volt. A személyi okmányaiban rátaláltam az adataira, sikerült felvenni a kapcsolatot a családjával, és felhívtam a mentőket, akik a kórházba szállították.
Később, ahogy a családommal beszélgettünk az esetről, visszaemlékeztünk, hogy egyáltalán nem áll messze mindez Jézus példázatától az irgalmas szamaritánusról. Hálás voltam az irodámban levő keresztért, és Istennek az erőért, hogy segített hittel válaszolnom Jézus parancsára: "Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj!"

Imádság: Szerető és kegyelemes Istenünk, adj nekünk erőt és bátorságot, hogy mindig segítsünk azokon, akik szükségben vannak! Ámen.

Kinek lehetek ma a segítségére?
Ramanbhai Rathod (Gujarat, India)

IMÁDKOZZUNK AZ ÉPÍTKEZÉSEKEN DOLGOZÓKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2018 Augusztus
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

Bejelentkezés

Legújabb kommentek