2018. augusztus 27. hétfő

Arám királya háborút indított Izráel ellen. Tanácskozott udvari embereivel, hogy melyik helyen legyen a tábora. Az Isten embere azonban ezt az üzenetet küldte Izráel királyának: Vigyázz, ne vonulj át ezen a helyen, mert ott vonulnak le az arámok. Izráel királya ekkor embereket küldött arra a helyre, amelyet az Isten embere mondott neki, figyelmeztetve őt, hogy ott vigyázzon magára. Így történt többször is. Felháborodott emiatt Arám királya, összehívatta udvari embereit, és ezt mondta nekik: Miért nem jelentitek nekem, hogy ki tart a mieink közül Izráel királyával? Ekkor az egyik udvari embere így szólt: Senki, uram király! De az Izráelben levő Elizeus próféta megmondja Izráel királyának még azokat a dolgokat is, amelyekről te a hálószobádban beszélsz. A király ezt parancsolta: Menjetek, és nézzetek utána, hogy hol van, hadd fogassam el! Jelentették neki, hogy most Dótánban van. Akkor lovakat, harci kocsikat és tekintélyes sereget küldött oda. Azok megérkeztek éjjel, és körülvették a várost. Amikor az Isten emberének a szolgája korán felkelt és kiment, már körülvette a várost a sereg lovakkal, meg harci kocsikkal. A szolgája így szólt hozzá: Jaj, uram! Mit tegyünk? De ő így felelt: Ne félj, mert többen vannak velünk, mint ővelük! Majd Elizeus így imádkozott: URam, nyisd meg a szemét, hadd lásson! És az ÚR megnyitotta a szolgának a szemét, és az meglátta, hogy tele van a hegy Elizeus körül tüzes lovakkal és harci kocsikkal.

2Kir 6,8-17.

ELIZEUS SZEMEI

A szolgája így szólt hozzá: Jaj, uram! Mit tegyünk? Elizeus így imádkozott: Uram, nyisd meg a szemét, hadd lásson! (2Kir 6,15.17)

Könnyen azonosulni tudok Elizeus szolgájával, aki az ágyból kibotorkálva, máris egy ellenséges hadsereget fedezett fel. A szolgához hasonlóan néha ijesztő körülményekkel - baljós orvosi diagnózisokkal, pénzügyi terhekkel, családi válságokkal - találkozom én is. Ha a hétköznapi élet kedvezőtlen fordulatot vesz, könnyen érezhetjük magunkat gyengének és védtelennek.
Akár a megrémült szolga, azon tűnődünk, vajon mit tegyünk. Elizeus válaszában reménységet látok. Imádságával lecsillapította szolgája félelmét. Elizeus azért imádkozott, hogy szolgája meglássa, amit ő már eleve látott - az Úr védelmező jelenlétét, mely tüzes lovakkal és harci kocsikkal vette őket körül. Igen, az ellenséges hadsereg fenyegetése valós volt, de Isten védelme is. Elizeus és szolgája látta azt a valóságot, amelyről a zsoltáros is beszél: "Jeruzsálemet hegyek fogják körül, népét pedig az Úr karolja át most és mindörökké" (Zsolt 125,2). Előfordulhat, hogy az életünk hirtelen megváltozik. A fenyegető körülmények nagynak tűnhetnek, de Isten védelmező ereje mindörökké befed minket.

Imádság: Hatalmas Atyánk, add nekünk Elizeus szemeit! Segíts észrevennünk vigyázó jelenlétedet, amely mindig körülvesz bennünket. Ámen.

Isten védelmező ereje mindig körülvesz engem.
Marion Speicher Brown (Florida, USA)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK FENYEGETVE ÉRZIK MAGUKAT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek