2018. szeptember 18. kedd

Ha a lovak szájába zablát vetünk, hogy engedelmeskedjenek nekünk, egész testüket irányíthatjuk. Íme, a hajókat, bármilyen nagyok, és bármilyen erős szelek hajtják is őket, egy egész kis kormányrúddal oda lehet irányítani, ahova a kormányos akarja. Ugyanígy a nyelv is milyen kicsi testrész, mégis nagy dolgokkal kérkedik. Íme, egy parányi tűz milyen nagy erdőt felgyújthat: a nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Olyan a nyelv tagjaink között, hogy egész testünket beszennyezi, és lángba borítja egész életünket, miközben maga is lángba borul a gyehenna tüzétől. Mindenfajta vadállat és madár, csúszómászó és tengeri állat megszelídíthető: meg is szelídíti az ember; a nyelvet azonban az emberek közül senki sem tudja megszelídíteni, fékezhetetlenül gonosz az, telve halálos méreggel. Ezzel áldjuk az Urat és Atyát, és ezzel átkozzuk az Isten hasonlatosságára teremtett embereket: ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok. Testvéreim, nem kellene ennek így lennie. Vajon a forrás ugyanabból a nyílásból árasztja-e az édes és a keserű vizet? Avagy teremhet-e, testvéreim, a füge olajbogyót, és a szőlő fügét? Sós forrás sem adhat édes vizet! Kicsoda bölcs és értelmes közöttetek? Mutassa meg a magatartásával, hogy mindent bölcs szelídséggel tesz!

Jak 3,3-13.

ERŐTELJES SZAVAK

Lépes méz a kedves beszéd: édes a léleknek és gyógyulás a testnek. (Péld 16,24)

A szavaknak hatalmas erejük van. Gyerekkoromban soha nem választottak be az osztálytársaim a csapatukba, és szenvedtem a gúnyos megjegyzéseiktől. Hiába próbáltam megkeményíteni magam a bántással szemben, a szavaik mélyen megsebeztek. Az idő múlásával mogorva, csendes és visszahúzódó lettem.
Ez az élmény rákényszerített, hogy gondosan megfontoljam, hogyan használom a szavakat. Ha nincs semmi jó mondanivalóm másoknak, akkor próbálok csendben maradni. Inkább keresek olyan szavakat, amik bátorítóak és építő jellegűek. Időnként a legjobb szándékunk ellenére is megbántunk szavainkkal másokat, és néha erről még csak nem is tudunk.
Ezért a szavainknak a szeretetben kell gyökerezniük. A fenti bibliai szakasz egy jó emlékeztető. A kedves szavak bátorítóak a léleknek, sőt, gyógyítóak a testnek. Mindennek, amit kiejtünk a szánkon, a mozgatórugója a jóindulat legyen, és az a vágy, hogy kimutassuk szeretetünket embertársainknak.

Imádság: Urunk, ajándékozz meg minket kedves szavakkal, hogy áldást jelentsünk a körülöttünk lévőknek! Ámen.

Ma bátorító szavaimmal mutatom meg Isten szeretetét.
Moisés Abdon Coppe (Minas Gerais, Brazília)

IMÁDKOZZUNK AZ ISKOLÁSOKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek